» Cei 3.457 de actionari asteapta cu interes atat listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti, cat si primele despagubiri banesti.
» Noul act constitutiv al societatii prevede posibilitatea ca Fondul Proprietatea sa fie autorizat pentru emiterea de obligatiuni.
Actionarii fondului Proprietatea vor examina pe 25 septembrie situatiile financiare aferente anului 2006 si vor lua o decizie cu privire la distribuirea dividendelor, in valoare bruta de 0,002533334 lei pe actiune. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) ar putea aproba noul act constitutiv al societatii, care prevede posibilitatea ca Fondul Proprietatea sa fie autorizat pentru emiterea de obligatiuni.
Capital de 4 miliarde de euro
Deocamdata, Fondul Proprietatea are 3.457 de actionari – persoane ale caror bunuri au fost confiscate de statul comunist si nu au mai putut fi retrocedate in natura, insa doar 3% din capitalul sau a fost distribuit catre cei indreptatiti. Restul de 97% din capital se afla in administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, urmand sa fie alocat celorlalte persoane indreptatite la reparatii, dupa solutionarea notificarilor acestora de catre autoritatile abilitate. Valoarea intregului capital al Fondului este estimata la circa 4 miliarde de euro. Portofoliul sau include participatii la companii de stat sau private, creante externe si venituri din privatizare. Fondul are banii plasati in depozite bancare si incaseaza dobanzi care se constituie in surse de venit. Fondul incaseaza, pe langa dobanzi, si dividendele aferente participatiilor la companiile din portofoliu. Actionarii societatii vor examina, la finele lunii septembrie, posibilitatea autorizarii Fondului sa emita obligatiuni (pentru atragerea de bani cash), precum si mult-asteptata listare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor. Pana la listare, actionarii nu-si vor putea valorifica titlu-rile primite in contul proprietatilor confiscate, insa pot opta pentru incasarea a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite (diferenta urmand a fi valorificata din vanzarea restului de actiuni pe Bursa, dupa listarea Fondului). Aceasta modalitate de despagubire a fost aprobata deja de Guvern, care a modificat legislatia care guverneaza Fondul Proprietatea.
AGA incarcata
Propunerile de modificare a actului constitutiv al societatii incluse in convocatorul AGA mai privesc: actiunile, situatia patrimoniului, situatiile financiare pentru 2006, dividendul brut, bugetul pe 2007, numirea auditorului financiar (pe o perioada de 3 ani) si sistemul de administrare. Potrivit proiectului de act constitutiv, actiunile Fondului sunt nominative, indivizibile, de valori egale, emise in forma dematerializata, care acorda drepturi egale titularilor acestora. Valoarea nominala a unei actiuni este de un leu.
Noul act constitutiv prevede ca Fondul Proprietatea va fi administrat intr-un sistem dualist, de catre un directorat aflat sub autoritatea Consiliului de Supraveghere. Aceasta forma de conducere va functiona pana in momentul transferului catre o societate de administrare selectata. Membrii Consiliului de Supraveghere (alesi de AGA pentru mandate de 4 ani) pot fi actionari ai Fondului Proprietatea, dar nu pot fi membri ai directoratului, si nici salariati ai Fondului. Potrivit Mediafax, Consiliul de Supraveghere are printre atributii: verificarea situatiilor financiare, alegerea si revocarea societatii de administrare, emiterea unor recomandari cu privire la distribuirea profitului si aprobarea investitiilor mai mari de 5 milioane de euro. Conducerea societatii va reveni in exclusivitate directoratului numit si revocat de catre Consiliul de Supraveghere. Adunarea Generala Extraordinara are dreptul de a hotari schimbarea formei juridice a Fondului si a obiectului de activitate, conversia actiunilor dintr-o categorie in alta, emisiunea de obligatiuni, conversia unei categorii de obligatiuni in alta categorie ori in actiuni etc.
PROFIT
» Dividende
Pe ordinea de zi a AGA se va afla si discutarea bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului Proprietatea. Alocarea dividendelor, in suma de circa 36 milioane de lei, ar putea avea loc in octombrie sau noiembrie, a precizat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, citat de Mediafax. Paunescu nu a precizat veniturile si cheltuielile Fondului Proprietatea pentru anul 2006, mentionand doar ca societatea a obtinut profit. Pentru anul in curs insa, veniturile estimate depasesc 200 de milioane de lei. Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane de lei, aferente participatiilor la companiile din protofoliu.