16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul Proprietatea, profit net de 313 milioane lei

Fondul Proprietatea, profit net de 313 milioane lei

Fondul Proprietatea (FP) a incheiat anul trecut cu un profit net de 313,11 milioane lei (93,82 milioane euro), in crestere de 4,3 ori, din care ar putea distribui sub forma de dividende circa 90 milioane lei (27 milioane euro), a declarat ieri Daniela Lulache, directorul general al FP.
Astfel, fostii proprietari care au optat pentru despagubiri in bani in limita a 500.000 lei ar putea primi un nou balon de oxigen, intrucat dividendele care-i vor reveni Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) alimenteaza acest mecanism al despagubirilor. Conform cotei de aproximativ 82% din Fondul Proprietatea, MEF ar putea primi dividende de 74 milioane lei, bani care vor alimenta contul destinat despagubirilor in bani pentru fostii proprietari, administrat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Peste aproximativ 30 de zile va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Fondului, iar dupa alte doua luni MEF ar putea vira catre ANRP banii incasati din dividende. Astfel, fostii proprietari ar putea primi o transa consistenta de bani prin luna octombrie. Comparativ cu anul 2006, suma propusa pentru dividende este de 2,5 ori mai mare.

De asemenea, cifra de afaceri a FP a crescut in 2007 de 5 ori pana la 410,54 milioane lei, din care 203,17 milioane lei au reprezentat veniturile din dividende, 30,86 milioane lei venituri din dobanzi, 129,6 milioane lei venituri din provizioane, iar 46,82 milioane lei castiguri din diferente de curs valutar. Cheltuielile din activitatea curenta au fost de 92,44 milioane lei, din care 5,38 milioane lei (1,6 milioane euro) au fost cheltuieli operationale, reprezentand salarii, chirii, utilitati, cheltuieli cu consultantii etc. Cheltuielile cu salariile celor 12 angajati ai FP s-au cifrat anul trecut la 2,3-2,4 milioane lei, ceea ce inseamna un cost salarial anual mediu de 200.000 lei pe angajat.
Din profitul net de 313 milioane lei, circa 200 milioane lei s-ar putea constitui ca alte rezerve, pentru a preintampina expunerile pe piata de capital, in special pe Petrom, potrivit Danielei Lulache. La finalul lunii iunie, depozitele bancare ale FP reprezentau un echivalent in lei de 852 milioane.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă