2.4 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Foaia de parcurs" pentru Fondurile Structurale

„Foaia de parcurs” pentru Fondurile Structurale

Cei interesati de accesarea fondurilor structurale trebuie sa stie care este „foaia de parcurs” pana la a ajunge sa-si vada visul cu ochii. Astfel, trebuie sa stie ca ministerele si agentiile (cum ar fi, de exemplu, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, etc.) au publicate deja pe internet, pe site-ul lor, programe operationale sectoriale sau, dupa caz, programe operationale regionale, denumite generic „Program complement”.

Fiecare astfel de program cuprinde criteriile de eligibilitate pentru fiecare domeniu major in cadrul caruia pot fi intocmite proiecte finantabile din fonduri structurale. De asemenea, in fiecare minister exista cate o „Autoritate de management”, subordonate „Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar” (AMCSC), din Ministerul de Finante, care este coordonatorul national al asistentei financiare nerambursabile. AMCSC are atributii si responsabilitati in pregatirea mecanismului de accesare a Fondurilor Structurale ale Uniunii Europene dupa aderare. „Autoritatea de management” din cadrul ministerelor stabileste cerinte specifice in momentul in care lanseaza „cereri de proiecte” pentru obtinerea de finantare din fonduri structurale si care trebuie respectate. Nu in ultimul rand, a fost publicat si „Ghidul solicitantilor”, un instrument pentru cererea de oferte de proiecte finantate din fonduri structurale.

Beneficiarul eligibil

Un potential beneficiar al fondurilor structurale poate deveni eligibil daca indeplineste criteriile de eligibilitate stabilite in „Programul complement”, daca respecta cerintele specifice stabilite de „Autoritatea de management” la momentul lansarii „cererii de proiecte”, precum si pe cele din „Ghidul solicitantului”. De asemenea, daca este inregistrat in Romania si daca are o forma de organizare conforma legislatiei romane.

Proiectul eligibil

Pentru a fi eligibil, un proiect trebuie:
– Sa fie dezvoltat si implementat pe teritoriul Romaniei.
– Trebuie sa se regaseasca pe lista operatiunilor eligibile prezentate in „Programul complement” pentru fiecare domeniu major de interventie.
– Trebuie sa se adreseze unei zone sau unui grup-tinta (daca este cazul), asa cum este prezentat in „Programul complement” sau „Ghidul solicitantului.
– Trebuie ca durata si valoarea finantarii solicitate sa se incadreze in limitele stabilite in „cererea de proiecte”.
– Trebuie sa respecte politicile si normele comunitare si nationale in ceea ce priveste ajutorul de stat, achizitiile publice, respectiv egalitatea de sanse si dezvoltare durabila.

Obtinerea finantarii

Exista un model unic de cerere de finantare pentru toate cele trei instrumente structurale, cu anexe diferentiate pe fiecare fond de finantare in parte.
Pasul 1: beneficiarii eligibili completeaza cererea de finantare si anexele solicitate de „Autoritatea de management”.
Pasul 2: trimiteti cererea de finantare Organismului intermediar/”Autoritatii de management”.
Pasul 3: verificati conformitatea administrativa a cererii de finantare dupa procedurile interne ale fiecarei „Autoritati de management”.
Pasul 4: urmeaza verificarea eligibilitatii proiectului. Criteriile de eligibilitate a proiectelor sunt prezentate in „Programul Complement” si trebuie aprobate de „Comitetul de monitorizare”.
Pasul 5: evaluarea tehnica si financiara a proiectului.
Pasul 6: selectarea proiectului conform criteriilor aprobate de „Comitetul de monitorizare”.
Pasul 7: aprobarea proiectului si semnarea contractului de finantare.

Cofinantarea

Din costul total al proiectului, beneficiarul trebuie sa acopere cheltuielile neeligibile, precum si cofinantarea.
Cofinantarea poate fi reprezentata si de contributia in natura a beneficiarului, asa cum este prezentata in „Manualul privind eligibilitatea cheltuielilor” si in „Ghidul solicitantului”. De asemenea, cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect in parte vor fi stabilite de catre „Autoritatile de management” in conformitate cu regulile nationale de eligibilitate. Astfel, in momentul lansarii unei „cereri de proiecte”, „Autoritatea de management” va face cunoscuta si lista cu cheltuielile eligibile pentru acele proiecte.

Documentele necesare

Cu precizarea ca documentele necesare depind de tipul de proiect, se poate spune ca acestea sunt: analiza economica-financiara; analiza de risc; studiul de fezabilitate; proiectul tehnic (acolo unde este cazul); autorizatia de constructie; avizul de mediu; evaluarea strategica de mediu; documentele de confirmare a cofinantarii; detalii privind contributia in natura; titlul de proprietate/act de concesiune; documente contabile ale firmei; cazierul fiscal al persoanei autorizate sa depuna cererea de finantare si al persoanei responsabile de proiect; adeverinta ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat (obtinuta de la Administratia financiara).

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă