Bugetul din 2009 este construit pe presupuneri prea optimiste de crestere economica.
Indicatorii productiei s-au deteriorat rapid in ultimele luni.
Economia Romaniei ar putea intra in recesiune in 2009, ca efect al crizei financiare globale, dar si al dezechilibrelor interne, care s-au agravat, avertizeaza expertii Fondului Monetar International (FMI).
Obiectivul declarat al Guvernului Romanei de a reduce deficitul fiscal in jurul unui nivel de 2% din PIB gaseste sustinerea puternica a Fondului, dar expertii FMI lasa sa se inteleaga ca e o tinta prea ambitioasa, care, pentru a fi atinsa, va necesita eforturi suplimentare. "Bugetul pentru 2009 este bazat pe presupuneri optimiste in privinta cresterii economiei si colectarii taxelor", avertizeaza expertii FMI. "In timp ce cresterea economica s-a mentinut la un nivel inalt in primele trei trimestre din 2008, indicatorii productiei s-au deteriorat rapid in ultimele luni ale anului. Exporturile au inceput sa cada, accesul la credite al firmelor si al populatiei s-a restrans, iar consumul si investitiile au inceput sa scada", arata un comunicat al echipei FMI care a incheiat ieri o misiune tehnica la Bucuresti.
Economia Romaniei si-ar putea reveni "moderat" la finele anului 2009 sau in 2010, estimeaza FMI, care adauga insa ca incertitudinile prognozei sunt mari. "Acum, tara intra intr-o perioada de inversare a tendintei de crestere economica si, din nefericire, nu poate utiliza o relaxare a politicii fiscale pentru a atenua efectele caderii", spun expertii FMI. In plus, cheltuielile publice sunt deja prea mari, iar capacitatea Guvernului de a finanta un deficit mare a secat, mai arata FMI. FMI isi incheie comunicatul cu promisiunea ca se asteapta sa continue cooperarea cu autoritatile de la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca evaluarile FMI sunt corecte, la o intalnire de final de misiune cu expertii Fondului.