1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI pune patru condiţii pentru continuarea acordului

FMI pune patru condiţii pentru continuarea acordului

Aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiţionată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea preţului la gaze, plata arieratelor de la autorităţile locale, privatizarea Oltchim şi vânzarea a 5% din Transgaz. „Am ajuns la un acord la nivel de experţi. Vom recomanda board-ului să finalizăm misiunea, dar, bineînţeles va trebui să vedem reacţia de la Washington (…) Acţiunile prealabile sunt patru. Prima este legată de arieratele la autorităţile locale. Va fi o ordonanţă guvernamentală care va permite ca autorităţile locale să poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele şi chiar să permită autorităţilor centrale să achite direct aceste arierate din cotele defalcate”, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer.

 El a precizat că celelalte precondiţii se referă la creşterea preţului la gaze pentru populaţie şi companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vânzare a 5% din Transgaz şi lansarea privatizării Oltchim. Potrivit lui der Vrijer, toate aceste precondiţii sunt angajamente ferme, iar în lipsa uneia dintre ele board-ul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu România.

Deoarece este evident că majorarea preţului la gaze va spori profiturile producătorilor de gaze, Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a anunţat ieri intenţia de impozitare a veniturilor suplimentare ale acestor companii.

Dispute în jurul cotei progresive

Modificarea sistemului actual de impozitare a veniturilor, ce prevede o cotă de impozitare de 16%, în sensul introducerii a două trepte suplimentare mai mici decât aceasta nu este văzută cu ochi buni de către FMI. Guvernul vrea să redeschidă discuţiile în toamnă, cu ocazia celei de-a şaptea evaluări a acordului şi înainte de discutarea bugetului pe anul viitor. Trecerea la cota progresivă ar trebui să nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza dacă se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar dacă se operează o reducere a salariilor, susţine şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Guvernul va stabili în luna octombrie cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) dacă poate introduce impozitul progresiv începând cu anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând însă că nu crede că este bine să fie majorată cota marginală de 16%, deoarece ar fi un semnal negativ. „Nu cred că este bine să majorăm cei 16%, ar fi un semnal categoric negativ. La momentul la care construim bugetul pe 2013, vom încerca să vedem care sunt posibilităţile şi priorităţile. În octombrie, calculăm la buget şi discutăm cu cei de la FMI dacă putem să îl introducem de la 1 ianuarie”, a spus Ponta.

Erik de Vrijer a fost mult mai categoric în ceea ce priveşte propunerea Guvernului de a aplicarea cotei reduse de TVA pentru alimentele de bază, arătând că nu crede în beneficiile acestei măsuri pentru consumatori.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Suedia trimite broșuri locuitorilor și îi îndeamnă se pregătească pentru eventualitatea unui război cu Rusia

În contextul intensificării tensiunilor globale și al invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia ia măsuri importante pentru pregătirea populației sale în cazul unui război. Suedia...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă