9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI negociaza pe un scenariu de recesiune severa

FMI negociaza pe un scenariu de recesiune severa

» Surse guvernamentale indica o scadere cu 4% a PIB in 2009.

» Pogea admite ca economia poate cobori peste -1%.

» Prognoza oficiala pentru trimestrul I: PIB a cazut spre -3%.

Romania negociaza cu fondul Monetar International (FMI) pe un scenariu de recesiune severa, care va depasi estimarile cele mai pesimiste ale Guvernului, ale carui prognoze indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu cel mult 1% in 2009. Lucrurile se deterioreaza insa rapid atat pe plan intern, cat si in restul Uniunii Europene, spun specialistii. Surse apropiate negocierilor au declarat, sub imperiul anonimatului, pentru Cotidianul, ca FMI a estimat o scadere cu 4% a PIB in 2009.
Ministrul Finantelor a admis ieri doar posibilitatea ca economia sa scada cu mai mult de un procent, insa nu a precizat amplitudinea fenomenului. Reprezentantul Romaniei la FMI, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, nu ne-a confirmat ipoteza unei recesiuni de 4% a economiei romanesti, insa a declarat ca in actuala conjunctura a economiei mondiale cifrele se pot schimba de la o saptamana la alta.

 

"Nu cunosc estimarile deoarece nu au aparut inca documentele finale, insa pot spune ca evaluarile noastre indica o contractie mai mare de 1% a economiei romanesti pentru acest an", a spus Tanasescu, adaugand ca deteriorarea economiilor din tarile UE a innegrit perspectiva Romaniei. "Raul vine din deteriorarea economiilor din Europa. Pentru Romania, asta poate insemna reducerea finantarilor, blocarea creditarii, care ar avea ca efect o stopare a activitatii economice", spune Tanasescu. El spera ca injectia de lichiditati pe care o va primi Romania de la FMI si UE sa imbunatateasca atat performanta, cat si perspectiva de rating a economiei romanesti in partea a doua a anului. Potrivit unor estimari, Romania ar putea imprumuta de la FMI si UE 19 miliarde euro.

Economia cade cu -2, -3% in trimestrul I
Seful Comisiei Nationale de Prognoza, care a estimat la inceputul anului ca economia Romaniei va creste cu 2,5% in acest an, pe baza estimarii caruia s-a creionat si bugetul de stat, admite ca lucrurile s-au deteriorat, dar inca mai spera intr-un final de an bun, care sa atenueze caderea. "N-ati vazut ca si Amunia spune ca economia europeana da semne de revigorare?", ne-a explicat seful CNP. Deocamdata, spune Ghizdeanu, economia Romaniei va scadea cu -2, -3% in primul trimestru, influentata de caderea exporturilor. "Pe baza datelor din primele doua luni, estimam o scadere a PIB in primul trimestru intre 2% si 3%. Mai aproape de 3%", a nuantat Ghizdeanu.

Ipoteza recesiunii mareste suma imprumutata
Faptul ca autoritatile admit ca va fi recesiune in acest an nu ii surprinde pe analisti. "Noi vedeam o scadere cu 3,5% a PIB, in conditiile in care s-au comprimat atat consumul, cat si investitiile in economie", ne-a spus Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Autoritatile admit acum ipoteza unei recesiuni de care se jenau in urma cu cateva luni, deoarece, in functie de amplitudinea scaderii, se pot negocia mai multi bani. Mihai Tanasescu ne-a lamurit ca suma pe care o negociaza Romania cu FMI si UE depinde de amplitudinea nevoilor de finantare atat a deficitului de cont curent, cat si a celui bugetar. Mai mult, ne-a spus Tanasescu, Fondul si-a schimbat filosofia si nu va impune nici cresteri de taxe, nici austeritate maxima bugetara.

"Nu stim de la ce contractie se pleaca, insa necesarul pachetului financiar negociat trebuie sa acopere deficitul de cont curent si cel fiscal", ne-a spus Tanasescu. Reprezentantul Romaniei la FMI nu a spus ca Fondul va accepta un deficit fiscal mai mare de 3%, in conditiile in care Romania il va reduce gradual in urmatorii doi-trei ani. In plus, FMI va accepta o majorare a cheltuielilor pentru ceea ce el numeste "componenta sociala": somaj, reconversie profesionala, salariul minim pe economie si ajutorarea celor vulnerabili.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă