15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul vrea în plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri

Fiscul vrea în plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri

Primele efecte ale programului de modernizare a administraţiei fiscale, derulat împreună cu Banca Mondială, vor apărea peste doi ani, spune şeful Fiscului.

Programul are la bază un împrumut al Băncii Mondiale în valoare de 70 milioane euro şi se va desfăşura în perioada 2013-2018. Potrivit declaraţiilor făcute ieri de oficiali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), acesta presupune asistenţă financiară şi tehnică pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică, pregătire profesională.

În 2015, Fiscul va achiziţiona sistemul-pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat ieri preşedintele ANAF, Gelu Diaconu.

Cea mai mare parte din finanţare, respectiv aproximativ 70% sau 50 milioane de euro, va merge spre achiziţionarea de echipament informatic. Din aceşti bani, 32 milioane euro vor fi utilizate pentru achiziţionarea de software. Serviciile tehnice au alocate 3,4 milioane euro, asistenţa tehnică şi consultanţa – 12 milioane euro, iar formarea profesională – 3,5 milioane euro.

Firmele vor petrece doar 176 de ore la ghişee

Potrivit fişei proiectului, acesta îşi propune să scoată România din poziţia de codaşă la mai multe capitole ce privesc performanţa bugetară. România se află pe ultimele locuri ale unui astfel de clasament în privinţa numărului orelor petrecute de contribua­bili pentru conformarea fiscală, numărul taxelor plătite, ponderea mică a veniturilor bugetare în PIB, Ţinta este ca în 2016 ponderea veniturilor în buget să crească la 30,5% din PIB, faţă de 27,2% în 2011. Aceasta înseamnă un spor bugetar de 3,3% din PIB la capitolul venituri, respectiv 4,2 miliarde euro. Rata depunerii voluntare a declaraţiilor este estimată să se majoreze la rândul ei cu 2,7%, de la actualul nivel de 87,3% la 92% în 2016. Rata de conformare la plata taxelor se aşteaptă să crească şi ea la 85%, de la nivelul de 78%din 2011. În plus, se speră că astfel costul colectării va scădea de la 1,1% la 0,9% şi va creşte cu 15% rata satis­facţiei contribuabililor. Persoanele juridice vor petrece anual doar 176 de ore cu plata impozitelor, faţă de 222 ore în prezent.

Direcţia Antifraudă, operativă în octombrie

Direcţia Naţională Antifraudă Fiscală va fi operativă în cel mult o lună, a declarat marţi, potrivit Agerpres, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la conferinţa de lansare a proiectului menţionat mai sus. „Îmi doresc ca administraţia fiscală să fie în măsură să reacţioneze operativ la toate informaţiile şi analizele privind evaziunea fiscală şi frauda fiscală. Degeaba constatăm după luni sau ani de zile că anumite firme au făcut evaziune fiscală, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificăm, stabilim impozite şi taxe suplimentare, majorări şi penalităţi, iar sumele nu se mai încasează niciodată (…)”, a spus Chiţoiu.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă