Companiile romanesti incep sa se implice tot mai mult pe pietele tarilor vecine. Firmele vecinilor, cu exceptia celor unguresti, fac insa pasi timizi pe piata romaneasca, lucru evidentiat de datele Registrului Comertului.
Printre cei mai mari investitori romani in Republica Moldova se numara Petrom, BCR (care are o sucursala la Chisinau), Rompetrol, Romstal, European Drinks, ICS Construct – Arabesque, Balcantir, Eurconfex, ICS Green Hills Market Romania, Dita Estfarm (firma cu capital mixt moldovo-roman) si Diverta. La sfarsitul lunii aprilie 2007 erau inregistrate in Republica Moldova 689 firme cu capital romanesc, valoarea totala a capitalului investit fiind de circa 70 milioane de dolari. La finele anului trecut, Romania ocupa locul doi in topul partenerilor comerciali ai Moldovei, dupa Ucraina. Exporturile in Moldova s-au cifrat la 427 de dolari, in timp ce produsele exportate de moldoveni au totalizat 137 milioane de dolari. Volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost in 2006 cu 37,2% mai mare decat in 2005. Romania a exportat mai mult cu circa 31%, dar si importurile au crescut cu 60,8%.
In Romania sunt inregistrate peste 2.000 de firme moldovenesti, cu un capital investit in valoare de circa 17,9 milioane de dolari. Moldovenii au afaceri in special cu produse alimentare, conserve, vin, legume, fructe, muraturi, mobila, covoare, dar s-au implicat si pe piata petroliera. Firma Moldabela SRL din Republica Moldova este actionar majoritar (68,68%) al societatii INCOV SA din Alba Iulia, avand ca obiect de activitate fabricarea de covoare si carpete. Aportul actionarului majoritar la capitalul societatii este de 1.613.629 milioane de euro. Asociatia INCOV PAS detine 6,08% din afacere. Afacerea nu merge deloc bine, in anul 2006 pierderile ridicandu-se la 7.205.475 RON, iar profitul net a fost zero. Numarul salariatilor este de 352. In 2006, firma a avut o cifra de afaceri de 14.910.694 RON. Pe piata vinului activeaza Moldova Vin. Pe piata petroliera, firma Unicom Holding grupeaza sapte companii cu activitati in transportul feroviar de marfuri, productia de butoaie sau importul, depozitarea si comercializarea de produse petroliere.
Parteneriate prolifice cu Ungaria
La 31 martie 2007, Ungaria ocupa locul 14 in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina la capitalul social, fiind inregistrate 6.907 societati mixte romano-ungare, cu un capital investit de 325,91 milioane de euro. In Ungaria sunt inregistrate peste 6.000 de societati mixte, capitalul investit depasind 50 milioane de euro. Firmele romanesti cu investitii majore in Ungaria sunt: Petrom, Anex SRL, Flamingo Computers, Scandic Royal SRL. Firmele Dacia-Renault, Jolidon si Farmec doresc sa-si extinda activitatea in Ungaria. Cele mai importante firme ungare cu investitii directe in Romania sunt compania petroliera MOL, Zalakeramia (amenajari interioare), TVK Plc. (productie de olefine si polyolefine) si grupul de societati Danubius-Corvinus (turism). Principalele domenii de investitii sunt: comertul cu amanuntul (63,1%), industria (16,7%), serviciile profesionale (10,3%) si comertul cu ridicata (5,9%).
In ceea ce priveste cooperarea cu Ucraina, in 2006 erau inregistrate in Romania 231 de societati mixte romano-ucrainene, valoarea capitalului strain investit fiind 1,457 milioane dolari SUA. Firma Fortpres Cug din Cluj fabrica utilaje pentru metalurgie, avand ca actionar majoritar firma ucraineana "Industrialai Soiuz Donbassa" (97,78 %).