9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele mici vor obtine cu dificultate imprumuturi

Firmele mici vor obtine cu dificultate imprumuturi

Rezerva minima obligatorie se va reduce daca sistemul bancar are o lipsa de lichiditati.
BNR va lucra cu fiecare banca in parte.
Erste Bank: Romania nu va intra in recesiune in 2009.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are de gand sa lase bancile sa intre in criza de lichiditate si intentioneaza sa intermedieze comunicarea intre cele care au bani si cele care au nevoie de bani, a declarat ieri viceguvernatorul Eugen Dijmarescu la conferinta "Finantarea si investitiile in regiunea sud-est-europeana", organizata de publicatia Euromoney. Mai mult, BNR "va lucra cu fiecare banca in parte, daca acestea vor avea nevoie de ajutor", a spus Dijmarescu. Deocamdata, banca centrala nu vede vreo nevoie acuta de lei a unei banci, pentru a se pune problema folosirii banilor pe care bancile ii tin in rezerva minima obligatorie, insa BNR va umbla la aceasta supapa doar daca va aparea o criza a intregului sistem bancar. "Avem in rezervele minime obligatorii o poarta spre finantare care poate fi deschisa, la nevoie. Nu e prioritatea noastra acum", spune viceguvernatorul BNR.

 

Deocamdata, banca centrala va incerca sa convinga bancile sa normalizeze schimburile din piata interbancara si va continua sa ofere imprumuturi pe termen scurt, prin creditele de tip Lombard, acelor banci care au, in contrapartida, titluri de stat. Momentan, bancile nu s-au inghesuit sa ia de la BNR credite de tip Lombard, cu dobanda de 14,5%, spune Dijmarescu. El admite insa ca o posibila frana in calea utilizarii sursei mai ieftine de finantare de la BNR este obligatia ca bancile respective sa aiba titluri de stat in portofoliu, in conditiile in care titlurile de stat nu sunt suficiente in piata, deoarece Ministerul Finantelor a scos in piata mai putine emisiuni decat a anuntat.

"Ne-am oferit sa intermediem relatiile dintre banci deoarece am observat ca exista probleme de comunicare intre trezoreriile bancilor", spune Dijmarescu. Viceguvernatorul crede ca piata se poate debloca deoarece exista banci care au un exces de lichiditati, in vreme ce altele au nevoie de lei si nu exista nici o primejdie privind solvabilitatea ultimelor, care sa le impiedice sa se imprumute intre ele. BNR considera ca nivelul actual al dobanzilor din piata bancilor este doar temporar ridicat si va reveni la cote mai joase.
O alta discutie care preocupa toata regiunea este pozitia bancilor centrale, care au de ales intre incercarea de a stapani inflatia si spectrul recesiunii economiei care ar putea aparea in situatia in care companiile au dificultati in finantarea prin credit.
BNR considera ca inflatia trebuie redusa in continuare. "Este important sa tinem inflatia cat de jos posibil, nu ne putem permite ca preturile sa creasca foarte mult", spune Dijmarescu, care admite ca presiunile pentru majorari de salarii pun in pericol obiectivul de inflatie.

Anul viitor economia Romaniei nu va intra in recesiune, dimpotriva, ar putea creste cu 6%, dar evolutia peste asteptari a economiei din acest an este un termen de comparatie care ar putea crea sentimentul ca lucrurile nu merg bine, a estimat Henning Esskuchen, seful diviziei de cercetare de piata a grupului Erste Bank.
Totusi, gospodariile si firmele mici vor obtine cu dificultate imprumuturi, iar estimarea BNR arata ca in Romania creditele se vor scumpi in perioada urmatoare, spune Dijmarescu. Viceguvernatorul crede ca o mare importanta vor capata acum finantarile europene, care pot suplini nevoia de bani a firmelor mici si mijlocii.

Bancherii spun ca incetinirea creditarii nu trebuie confundata cu disparitia ei si estimeaza un program al UE de finantare punctuala a micilor afaceri. "Piata romaneasca este deja pregatita sa accepte imprumuturi la un cost mai mare. Puteam accesa oricand credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), dar erau mai costisitoare. Ma astept ca BERD si BEI sa deschida ferestre de finantare a IMM-urilor din UE", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă