18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele de transport, împinse la faliment

Firmele de transport, împinse la faliment

Transportatorii rutieri se aşteaptă ca în acest an profiturile să scadă din cauza creşterii preţului la carburanţi, iar unele firme vor intra în faliment.

Reprezentanţi ai firmelor de transport rutier se declară îngrijoraţi în privinţa acestui business în condiţiile creşterii preţurilor la carburanţi. „O creştere de 10% la preţul carburantului atrage după sine o creştere medie a costurilor unui transportator de 4%. Este clar că profitul va scădea pentru că piaţa nu poate răspunde pozitiv pentru a acoperi costurile. Clienţii noştri nu îşi permit să crească preţul produselor la raft şi atunci scădem noi marjele. În aceste condiţii, şi având în vedere că şi aşa ultimii trei ani nu au fost ani buni pentru transportatori, mulţi nu vor rezista pe piaţă”, spune potrivit Mediafax Lucia Apostol, directorul de transport al companiei Dumagas.

Şi anul trecut transportatorii au fost afectaţi de scumpirea carburanţilor, de creşterea TVA şi deprecierea leului în raport cu euro, dar şi de majorarea valorii taxei de drum care este raportată la moneda europeană.

Potrivit ei, carburanţii reprezintă aproape jumătate din totalul costurilor unei companii.

Marje de profit oricum mici

Potrivit directorului executiv al companiei Dunca Expediţii, Constantin Daminescu, marja de profit a companiei este de 1-5%, astfel că scumpirea carburanţilor afectează direct compania. „Cuantumul carburanţilor în costul total este de aproximativ 50%, iar marja este de 1-5%, cu toate că există şi curse pe care le închizi pe pierdere. Piaţa nu poate absorbi atât de rapid această creştere, astfel că în curând cred că vor scădea numărul camioanelor care operează în România”, a declarat Daminescu.

Majorarea preţului la carburanţi nu poate fi transferată clienţilor din cauza contractelor deja încheiate şi este suportată de transportator. „Nu putem să transferăm aceste creşteri ale costului la clienţi. Ei nu ar accepta, aşa că tot noi transportatorii pierdem. Avem contracte încheiate cu unii clienţi care stipulează clar că nu putem scumpi preţurile până nu se atinge pragul de majorare a costurilor de 10%. Până atingem acest prag, suportăm noi”, a afirmat directorul Dunca Expediţii.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă