16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantele pun la cale majorarea accizei pe benzina

Finantele pun la cale majorarea accizei pe benzina

» TVA si cota unica scapa neatinse de negocierile cu FMI.

» Obiectivele anului: investitiile in infrastructura, relansarea creditarii si protectia sociala.

Acordul pe care romania il va incheia cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si alte institutii financiare internationale are un caracter preventiv si nu va obliga autoritatile sa majoreze nici cota unica, nici TVA, a declarat ieri Emil Boc, premierul Romaniei. Totusi, principalele conditii pe care un astfel de acord le-ar putea impune sunt adoptarea legii salarizarii unice (prin eliminarea privilegiilor si a privilegiatilor din sistemul public), reforma sistemului public (prin reducerea numarului de agentii si a birocratiei) si defrisarea fiscalitatii prin eliminarea taxelor inutile si reducerea parafiscalitatii, a precizat Boc. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, afirmase cu o seara inainte la Realitatea TV ca printre conditiile puse de expertii FMI s-ar putea numara si o noua lege a pensiilor, in sensul reglementarii pensiilor speciale.

 

O masura cu impact asupra populatiei si firmelor ar putea fi majorarea accizelor la combustibili, dupa cum a admis Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor. "Daca vom avea nevoie de o majorare a veniturilor bugetare, s-ar putea ca o parte sa vina si din aceasta zona. Deocamdata, vedem ca barilul de petrol a scazut mult fata de anul trecut, dar preturile la unele produse raman ridicate", a spus Pogea. "Ne dam seama ca eventuala marire a cotei unice ar periclita mediul de afaceri. Pe de alta parte, majorarea TVA i-ar afecta pe cei care astazi sunt intr-o situatie dificila – cei cu venituri mici", a explicat Boc. Premierul a enumerat principalele trei obiective pe care se va concentra Guvernul in acest an, referitoare la sprijinirea investitiilor, relansarea creditarii si protectia sociala.

Sprijinirea masiva a sectorului de investitii se va face, in principal, pe partea de infrastructura. "20% din banii tarii vor merge in infrastructura din toate domeniile", a spus Boc. Totusi, in aceste investitii intra si absorbtia fondurilor comunitare si achitarea datoriilor restante ale fostei guvernari. Relansarea creditarii se va realiza, spune Boc, prin Finante. "Pentru aceasta avem nevoie de incredere si de bani. Din suma pe care o vom imprumuta de la FMI, doua treimi vor merge la BNR, pentru protejarea rezervei valutare, iar o treime va merge la Ministerul de Finante. De aici o suma va merge  spre banci, pentru continuarea creditarii", a aratat Boc. Deoarece doua treimi din banii de la FMI vor proteja rezerva valutara a Romaniei, premierul a precizat ca exista discutii ca BNR sa diminueze nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, care in prezent este de 40%. "Se poarta discutii cu presedintii bancilor-mama ca banii disponibilizati prin reducerea RMO sa fie pastrati in tara pentru continuarea creditarii", a mentionat premierul. Restul de o treime din imprumutul de la FMI va avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar si sustinerea cresterii economice. "Principalele tinte ale acestor bani sunt mentinerea locurilor de munca, crearea de noi locuri de munca si sustinerea mediului de afaceri."

Pentru relansarea creditarii, Pogea a precizat ca Ministerul Finantelor va lua o pauza in a se imprumuta de la bancile locale, de la care a atras 20 miliarde lei de la inceputul anului, deoarece va avea acces la resurse mai ieftine de la FMI. Astfel, vor ramane sume importante la dispozitia bancilor si s-ar putea produce un declic pentru deblocarea creditarii economiei si a populatiei, a spus Pogea.
Protejarea intereselor economice ale populatiei, in special ale celor cu venituri mici si foarte mici, este a treia directie. "Vor fi masuri mai putin populare pe termen mediu si lung, dar care se vor dovedi sanatoase pentru economia Romaniei", a conchis Boc.

» Scade consumul de benzina
O majorare a accizei la combustibili nu ar aduce neaparat venituri mai mari la buget, deoarece consumul de carburanti este in scadere. In prima parte a acestui an, consumul de carburanti in sectorul industrial a scazut cu 10-15%, dar este posibil ca pana la sfarsitul anului scaderea sa fie de 15-20%, a spus ieri Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Consumul de carburanti pe partea de retail s-ar putea contracta cu maximum 5%, a precizat Gheorghe.

Cele mai citite

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă