Conferinţa „Oportunităţi de atragere a investiţiilor şi finanţarea sectorului privat”, organizat de Medien Conferences, în parteneriat cu Fondul Român de Contragarantare, Asociaţia Română a Băncilor, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Fondul de Garantare a Creditelor pentr IMM-uri a dezbătut problemele mediului de afaceri bihorean, politica de atragere a investiţiilor, aspecte privind garantarea şi contragarantarea creditelor pentru IMM-uri. Conferinţa a avut loc pe data de 24 octombrie, la hotelul Ramada din Oradea.
Evenimentul este parte a unei serii de conferinţe care vin în întâmpinarea nevoilor comunităţilor locale de afaceri. Proiectul reprezintă o platformă de comunicare între sfera publică şi cea privată, o platformă de dezbateri din care să reiasă soluţii sau propuneri concrete aplicabile nu doar teoretic, ci şi practic, care să raspundă nevoilor şi problemelor societăţii şi mediului de afaceri din zone importante ale ţării.
Cornel Popa, Preşedintele Consiliul Judeţean Bihor şi Ovidiu Mureşan, Viceprimarul Municipiului Oradea subliniează în deschiderea conferinţei preocuparea pentru atragerea investiţiilor în regiune şi dezvoltarea unui mediu de afaceri local competitiv.
Constantin Badea, Director General al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, punctează problemele pe care le întâmpină IMM-urile, de la măsurile legislative care nu spijină suficient mediul de afaceri, la birocraţia fiscală şi accesul dificil la finanţare. „Impozitul forfetar a dus la dispariţia a aproape 250.000 de IMM-uri, iar statul trebuie să conştientizeze rolul IMM-urilor de motor al economiei. Acest lucru de cele mai multe ori nu se întâmplă”, spune Badea. Iniţiativa de plată a TVA-ului la încasare este considerată o măsură bună. ” Este bună iniţiativa cu plata TVA-ului la încasare, dar o problemă reală pe care o are statul roman este procentul redus al încasării TVA-ului, cu atât mai mult cu cât reprezintă 25% din bugetul consolidat „.
„Criza datoriilor suverane, diminuarea resurselor de finanţare şi implicit scumpirea creditării sunt probleme cu care se confruntă IMM-urile”, afirmă Ioan Hidegcuti, Preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare. De asemenea, Hidegcuti punctează dependenţa de finaţarea externă a sistemului bancar românesc şi riscul sporit al creditării în valută, cu atât mai mult cu cât ponderea împrumuturilor în valută a IMM- urilor este mai mare decât cea în lei.
„Sistemul bancar din România este principalul finanţator al economiei, asigurând aproximativ 91% din finanţarea economiei reale, în timp ce băncile „mamă” au continuat să susţină instituţiile de credit din piaţa bancară românească, nefiind necesară acordarea de sprijin din fonduri publice” afirmă Gabriela Folcuţ, consilier în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.
„Angajamentul acţionarilor instituţiilor de credit, materializat prin creşterea capitalizării sistemului bancar, a asigurat menţinerea adecvării capitalului la niveluri confortabile, indicatorul de solvabilitate înregistrat fiind de 14,66% în luna iunie 2012, în condiţiile în care la nivel european minimul reglementat este de 8%” spune Folcuţ.
Principala problemă pe care băncile o întâmpină în relaţia cu IMM-urile este rata creditelor neperformante care în iulie 2012 era de 23,2%, în timp ce la nivelul corporaţiilor rata de neperformanţă era de 4,3%.
„Impactul crizei asupra rezultatelor financiare, creditele neperformante înregistrate atât pe segmentul clienţilor persoane fizice, cât şi juridice şi intrarea în insolvenţă a unui număr important de companii menţine o atitudine prudentă în ceea ce priveşte creditarea. Numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele opt luni ale acestui an este de 11.068”, afirmă Folcuţ.
Mai multe detalii în Ziarul de Business de joi, 1 noiembrie, publicaţie săptămânală a Medien Conferences, distribuită în fiecare joi împreună cu România Liberă.