5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantarea externa, pe umerii capsunarilor

Finantarea externa, pe umerii capsunarilor

» Investitiile straine au franat brusc la minimul anului, iar absorbtia fondurilor europene a fost aproape zero, pentru a treia luna in acest an.

 

Banii capsunarilor au reprezentat in iulie principala sursa de finantare externa sanatoasa, depasind de peste trei ori nivelul investitiilor straine directe si pe fondul unei absorbtii nesemnificative de fonduri europene. Astfel, prima luna din concediile de vara a facut ca valuta intrata in  tara de la romani care lucreaza in strainatate sa creasca usor, cu 10%, fata de nivelul la care se stabilizase in precedentele trei luni. Potrivit datelor BNR, transferurile curente private de valuta s-au plasat in iulie la 345 milioane euro, fata de circa 320 milioane euro in precedentele trei luni. Pe primele sapte luni din acest an, romanii au trimis acasa 2,46 miliarde euro, cu o treime mai putin decat anul trecut. In acelasi timp, investitiile straine directe au coborat in iulie la numai 103 milioane euro, minimul ultimilor doi ani si ceva, iar de la inceputul anului au ajuns sa cumuleze 3 miliarde euro, fata de aproape 6 miliarde in perioada similara din 2008.

 Totusi, investitiile straine au acoperit integral deficitul de cont curent pe primele sapte luni. "E de asteptat ca in a doua parte a anului investitiile straine directe, precum si transferurile curente private sa se reduca foarte mult, iar acest lucru sa continue si in 2010", spune Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Suferim la absorbtie
Concediile capsunarilor se pare ca au coincis cu cele ale autoritatilor de management pe fonduri europene, deoarece absorbtia a tins catre zero in iulie, pentru a treia oara in acest an, mai exact la doar 21 milioane euro, dupa 19 milioane in ianuarie si 18 milioane in martie. La inceputul anului, fondurile europene erau considerate drept un colac de salvare si o prioritate, pentru a compensa scaderea finantarilor externe din alte surse.
Pe primele sapte luni, Romania a atras numai 1,275 miliarde euro din fonduri europene, desi sunt aprobate foarte multe proiecte inca de anul trecut. Absorbtia a fost mai proasta decat cea mai pesimista estimare a BNR, dupa cum recunostea saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Privind absorbtia fondurilor europene, chiar ca am fost optimist. Ca o surpriza pentru mine, absorbtia fondurilor de la UE merge chiar sub nivelul minim pe care l-am estimat. Aici cred ca trebuie sa se concentreze eforturile", a declarat Isarescu.
Fara a simti vreo apasare din cauza acestor statistici, in cadrul unui seminar pe fonduri europene organizat de Grupul de Dialog Social, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, incerca sa prezinte lucrurile dintr-o perspectiva optimista, spunand ca pe primele opt luni din acest an Romania are aprobate proiecte de peste 4 miliarde euro, ocupand locul sapte la nivelul UE.

In replica, fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu reclama lipsa demararii proiectelor mari, capabile sa antreneze si alte finantari, precum si lipsa unei strategii pe termen lung. "Daca ne luam dupa cei de la Finante, ar trebui ca absorbtia sa aiba un salt spectaculos in ultimele luni din acest an si in 2010. Totusi, ei n-au demarat nici un proiect de anvergura. Vor atrage foarte putin din ce aveau disponibil pentru acest an", a declarat Daianu.

Cele mai citite

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă