17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii isi vand cota de lapte

Fermierii isi vand cota de lapte

» Multi fermieri isi vand cota de lapte din cauza secetei sau a pretului mic pe care-l primesc de la procesatori.

» In schimb, cota aflata la dispozitia unor agricultori care au facut investitii este la 40% fata de necesar.

» Departamentul Cotelor de Lapte vrea sa se asigure ca este folosita intreaga cota nationala negociata cu UE.

Unii fermieri au inceput sa-si vanda cotele de lapte
primite gratis, pe baza investitiilor declarate in dosarele depuse la Departamentul pentru Administrarea Cotelor de Lapte. Pretul de vanzare este cuprins intre 1 si 2 euro. Din 2008, cota se va cumpara. Cotele scoase acum la vanzare variaza de la 40.000 de litri, cantitate colectata de la mai multe vite, pana la 3.500 de litri, cat obtine un taran de la un singur animal. Vanzarea cotelor isi are cauza in seceta care i-a determinat pe multi agricultori sa-si vanda vitele.


O masura disperata

Unii fermieri au recurs la aceasta masura disperata si din cauza pretului mic pe care spun ca-l primesc de la procesatori. "In comunitatea europeana, acum este cea mai buna conjunctura pentru pretul laptelui, dar nu si pentru fermierii romani", ne-a declarat un fermier din Iasi, care tocmai si-a inchis o ferma cu 105 vaci, in care a investit peste un milion de euro. El vinde o cota de 290.000 de litri pe an, sub cantitatea la care ar fi avut dreptul – 800.000 de litri –, pentru ca atunci cand a solicitat "se epuizase cota pe tara".

"Si furajele si-au triplat preturile. Daca anul trecut cumparam un kilogram de lucerna cu 2.000 de lei, acum dau 7.000-10.000 de lei pe kg", spune el.
Unele judete din zona montana au permis fermierilor afectati de seceta sa coseasca fanul de pe terenurile lor. Oferta nu s-a dovedit salvatoare, deoarece transportul este scump. La un drum dus-intors, un fermier din Moldova poate plati si 20 de milioane de lei pentru un transport din Maramures, cu tirul. Bondi Gyongyike, prefect de Maramures, spune ca la Ocna sugatag cei interesati ar fi primit pe gratis cazare, masa si fanul cosit de pe 50 de hectare. "Nu a venit nimeni", spune prefectul. "Ar fi luat fan frumos. Dar, e greu sa ajuti pe cineva in Romania! Poate doar daca-l coseam noi, si-l duceam." Nu numai seceta este cauza vanzarii cotei. Cei mai multi fermieri spun ca pretul pe care-l primesc pentru un litru de lapte de la procesatori este mic. Un fermier din Brasov marturiseste ca a fost descurajat. "Am avut 17 vaci. Procesatorii dau  6.200 de lei pe kg si-l vand cu 20.000 de lei. Muncim degeaba", spune cu naduf brasoveanul. "Noi, ca producatori, trebuie sa platim si munca noastra, si mancarea animalului, dar nu merita. Deja copiii nu mai vor sa mai intre in balega de dimineata pana seara, fara sa obtina un venit. Am primit cota prin procesatori. A fost o mafie!", comenteaza fermierul.

Cresc preturile

Peste cinci-sase luni, pretul de vanzare a cotei de lapte va fi foarte mare, anticipeaza fermierul din Iasi, deoarece procesatorii nu au voie sa foloseasca decat lapte de la fermierii care au cota. De la cei care vand anul acesta, statul opreste 30%, procentele recuperate urmand sa le dea altor investitori, anul viitor. Romania a obtinut, in negocierile cu Uniunea Europeana, o cota totala de lapte de trei milioane tone pe an. Exista peste 400.000 de ferme care au finalizat sau sunt in curs de finalizare a investitiilor si nu au primit cota de lapte si au nevoie de o cota de peste 170.000 de tone. Ministerul Agriculturii are pe agenda negocieri la Bruxelles pentru suplimentarea cotei de lapte, din rezerva pe care Romania ar trebui sa o primeasca in 2009. La Bruxelles se discuta tot mai des despre renuntarea la cota de lapte. Deocamdata, depasirea cantitatii ar atrage penalitati de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota, iar in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mica, Romaniei i s-ar diminua cota pentru urmatorii ani.

Tendinte
» Productia scade

Productia de lapte de consum s-a cifrat la 95.765 tone in primul semestru din 2007, in scadere cu 2,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform ultimelor date, din luna august, publicate de Institutul National de Statistica. Majoritatea produselor procesate din lapte au inregistrat cresteri, cu exceptia laptelui de consum si a untului.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Atacurile israeliene din Fâșia Gaza au făcut 61 de morți în 48 de ore

Loviturile militare israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au declarat sâmbătă medicii locali,...

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...
Ultima oră
Pe aceeași temă