17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii cer un pret minim la achizitia de lapte

Fermierii cer un pret minim la achizitia de lapte

» Producatorii au pichetat sediile unor importante fabrici de procesare, nemultumiti de pretul primit pentru lapte.

» Patronatul din industria laptelui considera ca fixarea unor preturi minimale ar incalca regulile economiei de piata.


Gheorghe Nicu, un fermier
din Brasov, are trei vaci, castiga 6 milioane de lei pe luna din vanzarea laptelui si a pichetat ieri o fabrica de lactate din Bucuresti pentru ca vrea sa fie platit la nivelul minim european.  
El vinde litrul de lapte cu 0,50 lei (13 eurocenti) pe timp de vara si obtine 0,80 lei/litru (21 eurocenti) iarna. Nicu este unul dintre cei aproximativ 300 de crescatori de taurine care au pichetat ieri sase fabrici de lapte risipite in intreaga tara, inarmati cu fluiere, lanturi si talangi. Fermierii spun ca negocierea prin intermediul unui sindicat care sa le reprezinte interesele este singura solutie pentru obtinerea a ceea ce ei numesc un pret corect pentru lapte.

Fara subventii
Potrivit reprezentantilor Sindicatului Crescatorilor de Taurine, obiectivul negocierilor este atingerea unei sume minime de 0,42 euro pentru un litru de lapte la standarde europene. "Nu primesc nici un fel de subventii de la stat, iar cu un venit de cel mult 600 de lei pe luna este foarte greu sa sustii o astfel de afacere si o familie", spune Viorel Bolos care se recomanda "vacar".
"Laptarii" avertizeaza ca vor sista orice fel de livrari catre fabricile de lactate in cazul in care negocierile esueaza. "Vom veni si cu vacile la Bucuresti! De doua, de trei, de patru ori, de cate ori trebuie!", spune Sorin Stoianu, un crescator de vite din Brasov. Contactati in repetate randuri pentru a comenta in legatura cu pichetul organizat si pretul scazut al laptelui la producator, reprezentantii firmei Danone au refuzat sa comenteze. Pe langa Danone, tintele protestatarilor au fost alte 5 fabrici de lactate: LaDorna, Friesland, Tnuva, Albalact si Hochland.
Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronatului Roman din Industria Laptelui, considera ca "nu se poate fixa un pret de achizitie a laptelui la producator deoarece calitatea acestuia difera foarte mult in functie de regiune si, in plus, s-ar incalca principiile economiei de piata". Patronatul din industria laptelui apreciza ca negocierea trebuie sa se faca intre fermieri si procesatori. "Avem in vedere organizarea unei intalniri cu procesatorii si producatorii de lapte la Ministerul Agriculturii, insa problema este ca fermierii trebuie sa inteleaga necesitatea unor forme asociative pentru eliminarea disfunctionalitatilor de pe piata", a precizat Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

» Prag de 1,5 lei/litru

Reprezentantii fermierilor cer stabilirea unor preturi minime atat pentru laptele conform calitativ cu normele europene, cat si pentru cel neconform.
"Pentru laptele de calitate nu vom discuta sub un prag de 1,5 lei/litru, iar in cazul laptelui neconform pretul ar trebui sa porneasca de la 0,95 lei/litru.  
Pentru gasirea unor solutii singura posibilitate ar fi o mediere la Ministerul Agriculturii intre fermieri si procesatori", a declarat Tudor Dorobantu, secretar general al federatiei sindicale Agrostar.

Cele mai citite

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Bidonul de Aur

Probabil bântuit de împlinirea, în curând, a cincisprezece ani de când a rămas doar cu dragostea Mihaelei sale, subconştientul afectat al lui Mircea Geoană...

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă