Mai multe grupări de tip mafiot, alcătuite din parlamentari, judecători, procurori, polițiști și decidenți din Ministerul Energiei și din Complexul Energetic Oltenia, acționează, de ani de zile, pentru a devaliza, în interes personal și de grup, această companie de interes strategic, ajunsă în pragul insolvenței, fapt care pune în pericol la modul real securitatea energetică a României.
C.E. Oltenia, pe buza prăpastiei
În 2018, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de lei, iar situațiile financiare pe primele șase luni ale anului în curs sunt extrem de descurajatoare.
Tot anul acesta, CEO a accesat un împrumut uriaș, pentru a-și plăti certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, iar pană la 30 aprilie, anul viitor, e nevoie de alt împrumut, pentru a-și achita obligațiile aferente anului 2019.
Corpul de control al primului-ministru a descoperit că o parte dintre șefii CEO, în frunte cu managerul Sorinel Boza, sunt suspecți de săvârșirea unor fapte infracționale uluitoare. Cu toate acestea, pană în prezent nu s-a dispus nicio măsură, membrii Consiliului de Supraveghere motivând că nu pot revoca actualul directorat deoarece nu li s-au încheiat asigurări de răspundere civilă.
Cine trebuia să le facă asigurările? Ați ghicit: directoratul.
Foto: Sorinel Boza, Manager Complexul Energetic Oltenia
Judecătorul Grecu, fost cămătar cu antecedente penale, primește zilnic de la CEO contravaloarea unei pensii de C.A.P.
În continuare, vom prezenta un caz înfiorător: mai mulți judecători, experți, juriști, directori din CEO și un primar au pus umărul la o farsă judiciară incredibilă. În baza ei, judecătorul Laurențiu Grecu, de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, a primit 229.440,69 lei, despăgubiri, de la CEO, și urmează să i se vireze, în continuare, 250 de lei pe zi, pe termen nelimitat. Cum a reușit fostul cămătar, cu antecedente penale, Laurențiu Grecu, să obțină hotărâri judecătorești definitive în baza cărora primește în fiecare zi o sumă egală cu pensia lunară a unui bătrân care și-a rupt oasele, pe timpuri, la CAP, vom detalia în continuare.
Mama judecătorului, Elisabeta Grecu, deține un teren de 2500 mp, la 200 de metri de fosta mină Lupoaia, din comuna gorjeană Cătunele. Mina s-a închis în 2008, iar Ministerul Economiei a cheltuit 2.907.688.300 lei, fără tva, pentru a ecologiza și a reda în circuitul agricol 181670 mp de terenuri, care fuseseră afectate de exploatarea minieră. Printre terenurile ecologizate a fost, firește, și terenul lui Grecu. Practic, e vorba de un deal plin cu mărăcini, în care terenurile sunt nemuncite și fără valoare.
Primarului Țuilă i-a alunecat terenul imediat după ce a semnat că ecologizarea se făcuse perfect
Din comisia de recepție a lucrărilor de ecologizare a făcut parte și primarul de atunci și de acum al comunei, Florinel Țuilă, care este trimis în judecată pentru dare de mită, într-o altă speță.
După ce a semnat că banii s-au cheltuit judicios și că ecologizarea este perfectă, primarul Țuilă a chemat în judecată CEO, si, în înțelegere cu conducerea societății, a obținut despăgubiri de 88.000 de lei, motivând că deține un teren care e afectat de alunecări de teren provocate de mina care fusese închisă. Practic, Țuilă recunoaște că terenul său a fost ecologizat, dar pretinde că imediat după finalizarea lucrărilor de redare în circuitul agricol s-au produs alunecări de teren, pe proprietatea sa, care se află fix lângă terenul judecătorului Grecu Laurențiu. În afară de cei 88.000 de lei primiți, Judecătoria Motru a dispus ca Țuilă să primească 100 de lei pe zi, până când CEO va finaliza a doua tranșă de lucrări de ecologizare care, ați ghicit, nici n-a început!
Foto: Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele – Gorj
Țuilă, martor mincinos pentru judecătorul Grecu
Ca un bun vecin, Țuilă a compărut ca martor al lui Grecu, la Judecătoria Motru, și a mințit că terenul mamei acestuia a alunecat după ce s-au făcut lucrările de ecologizare. După cum puteți vedea din fotografia alăturată, terenurile lui Grecu și Țuilă se află la baza unui deal cu pante naturale, plin de boscheți, în care e muncit un singur teren, cu viță de vie. Terenul lui Grecu este marcat cu roșu. Specialiștii în minerit cu care am stat de vorbă ne-au spus că galeriile subterane, ca acelea ale Minei Lupoaia, provoacă scufundări, nu alunecări de teren. Mai mult, localnicii ne-au asigurat că pe terenurile lui Țuilă și Grecu n-au fost alunecări de teren, în ultimii ani.
Foto: Fragment din declarația de martor a primarului Florinel Țuilă
Judecătorul Grecu primește despăgubiri de două ori și jumătate mai mari decât primarul Țuilă
Pentru că CEO a făcut figurație în fața instanțelor judecătorești, în 2016 compania a fost obligată să execute lucrări în valoare de 25.000 de lei, de redare în circuitul agricol a terenului lui Grecu. Bineînțeles că, pentru a crea condițiile plății unor despăgubiri uriașe, șefii CEO n-au demarat nicio lucrare, ajutându-l-l pe Grecu să obțină alte hotărâri judecătorești, prin care CEO este obligată la plata a 250 de lei pe zi, despăgubiri, pană la redarea în circuitul agricol a terenului de 2500 de mp. Așa s-a ajuns ca, pentru un teren fără valoare, Judecătoria Târgu Jiu să oblige recent CEO la plata a 229.440,69 lei, reprezentând penalități pentru neexecutarea lucrărilor de redare în circuitul agricol care, repetăm, valorează doar 25.000 de lei. Firește că, cu fiecare zi care trece fără ca CEO să ecologizeze terenul, Grecu primește cate 250 de lei, de două ori și jumătate mai mult decât despăgubirea de 100 de lei pe zi stabilită de aceleași instanțe judecătorești pentru primarul Țuilă.
Video: Terenul judecătorului Laurențiu Grecu, filmat cu drona
Foto: Terenul fără valoare al judecătorului Laurențiu Grecu, de pe un deal plin cu mărăcini, pentru care CEO plătește despăgubiri uriașe
Experții din dosare își riscă libertatea pentru judecătorul Grecu
Am confruntat afirmațiile experților din dosarele în care s-a stabilit despăgubirea de 250 de lei pe zi, pentru un teren fără valoare, cu mărturiile localnicilor și cu cele văzute de noi, pe viu, la fața locului. Concluzia: experții mint. Pentru a proba acest lucru, am realizat inclusiv filmări cu drona, pe care le puteți vizualiza pe site-ul ziarului nostru.
Expertul tehnic judiciar, dr. ing. Cimpoieru Cornel, pretinde, în fals, că ”terenul prezintă scufundări profunde și alunecări ale masivului de pământ în straturi succesive, denivelări cu apariția unor luciuri de apă”.
Expertul Oprițescu Alexandru pretinde și el că a văzut pe teren ”gropi, șanțuri, brazde, pământ steril în amestec cu resturi de cărbune și betoane, care provin de la o fostă organizare de șantier, cu construcții miniere, demolate”. Reacția localnicilor: exclus așa ceva. Pe terenul lui Grecu n-au fost astfel de construcții.
Foto: Lângă terenul judecătorului Laurențiu Grecu sunt trei rânduri de stâlpi de înaltă tensiune, care demonstrează că în acel loc, sub acei stâlpi, nu se puteau săpa galerii subterane pentru că exista riscul distrugerii rețelelor de electricitate
Blat total: CEO n-a combătut aberațiile experților și a cerut instanțelor judecătorești să oblige Ministerul Economiei să-l umple de bani pe fostul cămătar Grecu
Este cât se poate de straniu că CEO n-a combătut aberațiile experților, deși, pe timpul expertizelor, la fața locului s-au aflat juriști ai companiei. Din contră, CEO a argumentat că e mai ușor să plătească despăgubiri uriașe decât să facă lucrări de ecologizare, pentru că acestea ar necesita proiect tehnic și înființarea unui perimetru de ameliorare. Mai mult, reprezentanții CEO au cerut instanțelor judecătorești să oblige Ministerul Economiei să plătească despăgubiri judecătorului Grecu!!!
Potrivit unor surse bine informate, după ce a devenit judecător și a plecat din Gorj, încheindu-și activitatea de procuror, Grecu și-a păstrat ascendentul asupra conducerii CEO prin finul său, polițistul Stroe Marius, care-i audiază periodic, pe managerul Sorinel Boza și pe alți directori, în diverse dosare penale.
De altfel, Grecu a fost extrem de ofensiv, mergând mereu cu experții în teren. În dosarele consultate de noi există mai multe fotografii cu Grecu, indicând terenul mamei sale. Din păcate, nu există nicio probă care să susțină invențiile experților, enumerate anterior.
Foto: Judecătorul Laurențiu Grecu, alături de finul Marius Stroe, polițist
Scandalos: 2348 de lei, în total, atât a primit despăgubire un om de rând, pentru un teren învecinat
Pentru comparație, iată ce despăgubiri primesc oamenii de rând, care n-au rude judecători sau primari… Iacobescu Ioana deține un teren cu viță de vie, în vecinătatea terenului lui Grecu, pe care chiar au avut loc, cu ani în urmă, scufundări. Pentru această femeie, aceeași Judecătorie Motru a stabilit despăgubiri de … 2348 de lei, reprezentând contravaloarea producției nerealizate în perioada 2013 – 2015.
Cheltuiala Ministerului Economiei cu ecologizarea în 1998 a fost 2.907.688.300 lei, fără TVA
Potrivit ”Planului tehnologic de încetare a activității la Mina Lupoaia I”, elaborat de Compania Națională a Lignitului Oltenia S.A., costul total pentru reconstrucția ecologică a perimetrului minier Mina Lupoaia I a fost de 2.907.688.300 lei fără tva.
Foto: Procesul verbal de recepție a lucrărilor de ecologizare, în valoare de 2.907.688.300 lei fără tva, semnat de primarul Florinel Țuilă
160 de stick-uri cu înregistrări ambientale „șterse” de un polițist care a ajuns procuror
În 2016, după ce a fost demis de la conducerea CEO, Laurențiu Ciurel – care a fost trimis în judecată de DNA în același dosar cu Victor Ponta și Dan Șova, a refuzat să-și predea biroul de manager. Colegii i l-au spart și au găsit în el aparatură cu care Ciurel își înregistra absolut toate discuțiile, și circa 160 de suporți de memorie cu materiale video. La vremea respectivă, s-a zvonit că pe unul dintre clipuri apărea chiar Grecu, pe atunci procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, care-i cerea lui Ciurel să facă figurație în procesul cu mama sa.
Cele 160 de stick-uri au ajuns la IPJ Gorj, în ”grija” polițistului Mihai Ion Petcoiu. Dacă acea videotecă în care apăreau parlamentari, oameni politici, afaceriști și moguli de presă ar fi fost pusă în lucru de organele judiciare, mafia din Gorj ar fi primit o grea lovitură. Din păcate, polițistul Petcoiu, ajutat de niște colegi procurori de-ai lui Grecu, a reușit să nu descopere nimic pe cele 160 de stick-uri cu înregistrări ambientale. Urmarea? Cu sprijinul celor pe care i-a ajutat și el, ca polițist, în acel dosar, Petcoiu a ajuns, între timp, procuror și înfăptuiește – nu-i așa? – legea.
Foto: Laurențiu Ciurel, fost manager al CEO, trimis în judecată de DNA
Încă un tun, pus la cale de Mafia din justiție
Prin același algoritm fraudulos, în baza unor complicități similare, sute de gorjeni care dețin case cu peste 50 de ani vechime, cu degradări corespunzătoare anului în care au fost construite, au chemat în judecată CEO, invocând că imobilele lor au crăpat din cauza unor exploatări miniere. Deja, instanțele de fond au dispus plata de către CEO a unor despăgubiri uriașe, care vor grăbi destructurarea companiei.În încheiere, o precizare: până la finalizarea redactării acestei anchete de presă, nu am primit răspunsurile solicitate în scris de la conducerea CEO, în legătură cu aspectele de mai sus.
[…] ACEASTĂ ANCHETĂ JURNALISTICĂ A FOST SCRISĂ DE NARCIS DAJU PENTRU ”ROMÂNIA LIBERĂ”. […]