„Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Parchetul General şi solicită demararea unei anchete în cazul suspiciunilor de fals şi uz de fals din protocolul dintre SRI, Parchetul General şi ÎCCJ. FACIAS cere autorităţilor să verifice informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora profesorul Nicolae Popa, fost preşedinte al Instanţei Supreme nu a semnat protocolul, nu a participat la negocierea acestuia cu celelalte instituţii contractante (SRI şi PÎCCJ) şi nu şi-a dat acordul pentru încheierea lui. Situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care doamna Lidia Bărbulescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar al ÎCCJ după pensionarea prof. Nicolae Popa, a declarat că nu a avut cunoştinţă despre acest protocol. (…) Parchetul trebuie să cerceteze suspiciunile de fals şi uz de fals şi să descopere cine a falsificat acest document oficial care, în lipsa altor menţiuni, este în continuare valabil şi produce efecte juridice”, au transmis reprezentanţii FACIAS, printr-un comunicat de presă.
Demersul vine după ce fostul şef al ÎCCJ, Nicolae Popa, a declarat, luni, că nu a semnat protocolul dintre SRI, PG şi Înalta Curte, el plecând în pensie mai devreme decât a fost semnat documentul. Cristina Tarcea a confirmat pentru Mediafax că l-a invitat pe Popa să lămurească situaţia.
„Nu am semnat un asemenea protocol. De altfel, vă rog să vă uitaţi, el este semnat pe 2 septembrie 2009, când eu plecasem deja de la Curte. Am vorbit cu doamna preşedinte Cristina Tarcea mai devreme şi am rugat-o să mi-l păstreze şi mie, să mă uit pe el şi să văd despre ce este vorba. Eu nu am negociat aşa ceva cu nimeni, cât am stat la Curte, în niciun caz. La 1 septembrie 2009, când am împlinit 70 de ani, am plecat de la Înalta Curte. Toate formele de pensionare erau deja depuse la CSM. Protocolul este semnat, după cum se poate vedea, la 2 septembrie 2009. Nu m-am întors să semnez aşa ceva! Nici nu am mai dat pe la Curte din clipa în care am plecat. Este ceva foarte curios şi sper să clarific această situaţie. Nu ştiu ce fel de cooperări au avut cei din Parchete, dar, cu siguranţă, un judecător nu are ce căuta să facă parte dintr-o asemenea ecuaţie. Chiar am să mă duc la Înalta Curte şi am să consult şi documentul, şi înregistrările. Pentru mine este mai puţin explicabilă această situaţie. După cum am văzut la televizor, semnătura este a mea, dar nu vreau să fac deocamdată speculaţii şi nici să dezbat manopere de altă natură”, a declarat Nicolae Popa, pentru Q Magazine.