23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExpresso Lejer de la BRD a devenit dificil

Expresso Lejer de la BRD a devenit dificil

BRD – Groupe Societe Generale a majorat dobanda la creditul in lei Expresso Lejer, de la 10,9% la 12,9% pe an. In acelasi timp, banca a ridicat si nivelul comisionului lunar de gestiune al acestui imprumut, de la 0,2% la 0,25%. Si asta cu toate ca in prezentarea produsului de pe site-ul bancii se precizeaza ca "dobanda este mai mult decat atractiva”. La capitolul "Detalii”, BRD inscrie in dreptul dobanzii doar "variabila”, fara a preciza insa si nivelul acesteia.

Capcana din prezentare

Produsul Expresso Lejer a fost lansat in 20 februarie, cand a fost caracterizat de catre reprezentantii bancii ca fiind "un credit de nevoi personale cu formalitati simplifi-cate”. Desi in momentul in care oficialii BRD lansau produsul spuneau ca acesta poate fi obtinut doar pe baza actului de identitate si a fluturasului de salariu, in momentul in care creditul a inceput sa fie vandut la ghiseele bancii, clientii au constatat ca "lejer”' inseamna de fapt dificil.
"Mai putine conditii, mai multa libertate”, se spune in prezentarea creditului de pe site-ul BRD. Si se precizeaza – "fara carte de munca”. Pe pagina urmatoare insa, tot banca spune ca solicitantul creditului trebuie sa prezinte, pe langa adeverinta de salariu, si unul dintre urmatoarele documente: fluturas de salariu, copie dupa cartea de munca sau contractul individual de munca etc.
Potrivit unor clienti care au beneficiat de un credit Expresso Lejer sintagma "unul dintre urmatoarele documente” inseamna de fapt si fluturas de salariu si carte de munca.

Majorarea dobanzilor, un loz necastigator

Eventuala majorare a dobanzilor de catre bancile comerciale nu ar aduce acestora beneficii din punct de vedere economic, avand in vedere concurenta acerba din sectorul de profil, a declarat vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu. "Nu cred ca o masura de majorare a dobanzilor ar fi binevenita”, a declarat Iulian Velicu. BNR a majorat, recent, rata dobanzii de referinta, de la 8,5 la 8,75%, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa preconizeze o eventuala crestere a costurilor de creditare. BNR a mai operat o majorare la inceputul acestui an, cand a urcat rata de politica monetara de la 7,5% pe an la 8,5% pe an. Potrivit datelor furnizate de banca centrala, dobanda medie in relatia cu persoanele fizice a crescut din ianuarie pana in luna mai de la 12,2% pe an la 13,3% pe an. In relatia cu agentii economici, bancile nu au avut o marja de manevra, astfel ca media ratelor anuale a coborat, chiar, de la 12,7% pe an in ianuarie la 12% in luna mai.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Szczesny dezvăluie salariul de la Barcelona! „Câștig mai puțin decât voi toți”

Wojciech Szczesny, noul portar al Barcelonei, a dezvăluit că salariul său pentru perioada petrecută la club este semnificativ mai mic decât cel obișnuit pentru...

Câștigarea păcii în Ucraina

Dacă Ucraina dorește să adere la UE, va trebui, ca parte a criteriilor de aderare, să implementeze aproximativ o sută de mii de pagini...
Ultima oră
Pe aceeași temă