13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExpoziţia de la Roşia Montană a atras peste 10.000 de vizitatori în...

Expoziţia de la Roşia Montană a atras peste 10.000 de vizitatori în primul an de existenţă. FOTO

La numai un an de la înfiinţare, expoziţia permanentă de istorie a mineritului din Roşia Montană „Aurul Apusenilor” a atras peste 10.000 de oameni, o cifră impresionantă pentru o expoziţie aflată nu într-un oraş de mari dimensiuni, ci într-o localitate mică aşa cum este Roşia Montană.

Cu această ocazie, „Aurul Apusenilor” se extinde printr-o expoziţie temporară. Noua expoziţie temporară, „Coroplastica, medalioane şi tipare ceramice din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia„, va putea fi vizitată în perioada 10 martie – 30 aprilie, într-una din sălile de la parterul expoziţiei permanente de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Expoziţia cuprinde figurine ceramice create de meşterii Daciei romane, artefacte descoperite pe teritoriul judeţului Alba. Vizitatorii vor avea ocazia să admire micile statuete şi plachete care, acum aproape 2.000 de ani, erau cea mai accesibilă formă de artă.

„Expoziţia temporară reprezintă o manieră în plus prin care turişti sau localnici, copii sau adulţi, elevi, studenţi sau oameni de ştiinţă, pot să vadă mărturii interesante din viaţa cotidiană a civilizaţiei romane din Dacia. Expoziţia cuprinde o serie de figurine confecţionate din lut ars, realizate de meşteri locali şi destinate unei clientele cu mai puţină dare de mână, care nu îşi putea permite preţioasele statui de marmură sau bronz”, a declarat Radu Ota, reprezentant al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi unul dintre realizatorii expoziţiei temporare, cu ocazia vernisajului.

Totodată, începând din 10 martie, expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” poate fi admirată şi online, printr un tur virtual 360°, disponibil pe website-ul www.rmgc.ro. Astfel, vizitatorii au la dispoziţie o suită de imagini panoramice cu încăperile expoziţiei, pe care le pot vizualiza din orice colţ al lumii, prin simpla folosire a butoanelor de navigare.

După doi ani şi jumătate de lucrări complexe de restaurare, utilizând tehnici şi materiale tradiţionale, casa de la numărul 325 a revenit la viaţă în urmă cu un an, ca expoziţie de istorie a mineritului aurifer în Apuseni. Proiectul a fost posibil prin contribuţia autorităţilor locale din Roşia Montană, a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

În ultimul an, clădirea a devenit un centru de evenimente în care au fost organizate vizite de informare, workshop-uri, seminarii de specialitate în arhitectură, istorie sau geologie, în timp ce expoziţia a fost vizitată de peste 10.000 de turişti români şi străini.

„Ne bucură extrem de mult interesul oamenilor pentru istoria Roşiei Montane şi pentru artefactele incluse în expoziţia permanentă «Aurul Apusenilor». Ne dorim să facem din această expoziţie un pol al culturii miniere din Roşia Montană, un motiv în plus pentru ca localitatea să primească tot mai multe vizite din partea turiştilor, ca expresie a politicii de dezvoltare durabilă pe care RMGC o are în plan pentru această zonă. «Casa 325» este, de altfel, un prim pas pe care l-am făcut spre un Muzeu al Mineritului modern şi complex, pe care îl vom amenaja în paralel cu dezvoltarea proiectului minier. Însă, înainte ca toate acestea să prindă viaţă, îi invităm pe toţi cei interesaţi să facă o vizită la Roşia Montană iar dacă nu le permite timpul, să facă măcar un tur virtual al casei şi al expoziţiei”, a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă al RMGC.

Casa de la numărul 325, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se află în Zona Istorică Protejată, care cuprinde centrul Roşiei Montane şi care va fi restaurată integral în paralel cu dezvoltarea proiectului minier.

Roşia Montană Gold Corporation a pus până în momentul de faţă la dispoziţie 11 milioane de dolari pentru cercetarea patrimoniului cultural din zonă şi a mai alocat alte 35 de milioane de dolari pentru restaurarea, renovarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu demararea proiectului minier.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă