20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExporturile şi consumul vor alimenta creşterea economică din 2011

Exporturile şi consumul vor alimenta creşterea economică din 2011

În octombrie, la viitoarea misiune de evaluare a acordului actual, guvernanţii vor discuta despre un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană.

Discuţiile dintre Guvern şi reprezentanţii misiunii FMI care se desfăşoară în această perioadă la Bucureşti nu vor avea drept consecinţe aplicarea unor măsuri suplimentare de tăiere a salariilor, ci doar punerea în practică a celor deja stabilite şi încadrarea în ţintele de deficit bugetar, potrivit declaraţiilor reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Evoluţii economice

„Discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI, nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011, astfel încât să fie avute în vedere noi tăieri de salarii, şi aşa mai departe”, a spus Tănăsescu, citat de Mediafax. Cât priveşte evoluţia economică pentru acest an şi perioada anului următoar, Tănăsescu a menţionat că, după doi ani de recesiune, România ar putea avea o creştere economică „bună”, în 2011, avansul economic urmând să fie alimentat de exporturi şi consumul agregat.

„Evoluţiile economiei pot să confirme că pentru acest an va fi un desen al economiei undeva în jurul cifrelor anunţate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Anul viitor putem avea o creştere economică pozitivă. Acest lucru este foarte clar. Urmează să finalizăm dimensiunea ei”, a declarat Mihai Tănăsescu. Declaraţiile lui Tănăsescu vin după ce şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a afirmat că FMI va revizui prognoza privind scăderea PIB al Romaniei in acest an, dar nu se va ajunge la o scădere de 3% cum a estimat BERD.

Fără un nou împrumut

De asemenea, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat în urmă cu câteva zile că noile estimări indică o scădere economică de 1,7-1,9% în acest an, iar ţinta privind deficitul bugetar din 2010 va rămâne nemodificată, la 6,8% din PIB. Noile previziuni economice sunt mai optimiste decât cele avansate de BERD şi Erste Bank, care au estimat o contracţie PIB de 3%. Discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană ar putea demara în octombrie, la umătoarea misiune de evaluare a acordului actual, a declarat pentru Mediafax reprezentanul României la FMI, Mihai Tănăsescu, care a menţionat că nu va fi necesar şi un nou împrumut.

„Acest subiect nu a fost abordat acum. Cred că în perioada următoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde însă de decizia Guvernului. Ca economist, o părere personală, dacă vreţi, o continuare a parteneriatului cu FMI şi Comisia Europeană trebuie să existe. Principial, cred că un astfel de parteneriat este benefic. Nu cred că va fi nevoie de un nou împrumut”, a afirmat Tănăsescu. Misiunea comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, urmând să se evalueze modul în care Guvernul de la Bucureşti a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite. În primăvara anului trecut, România a încheiat un acord de împrumut extern cu patru instituţii financiare internaţionale (UE, FMI, BERD şi Banca Mondială), pe durata a doi ani, pentru un pachet de sprijin financiar însumând 19,5 miliarde euro. 

Cele mai citite

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă