» Exporturile ar putea scadea cu 30-50% in primul trimestru.
» Afacerile exportatorilor se intorc la nivelul anului 2005.
» Multinationalele acopera 70% din exporturi.
Lipsa contractelor cu partenerii straini si declinul industriilor auto si metalurgice au deteriorat exporturile Romaniei in ultimele doua luni ale anului trecut, iar inceputul de an anunta o posibila reducere la jumatate a afacerilor exportatorilor in primul trimestru din 2009. Caderea exporturilor va declansa in lant inchiderea fabricilor, somaj si va pune presiune pe leu.
In timpul ultimilor sase ani, exporturile Romaniei s-au dublat, urcand cu 114%, de la 15,6 miliarde euro in 2003 la 33,4 miliarde euro in 2008. In paralel, exporturile au fost acompaniate de o crestere masiva a investitiilor straine directe, care au stimulat atat productia interna, cat si afacerile de comert exterior.
Criza internationala care s-a accentuat dupa caderea din septembrie a bancii americane de investitii Lehman Brother a atins insa aproape instantaneu afacerile exportatorilor romani.
Mai mult, avertizeaza analistii, exporturile romanesti se vor deteriora intr-un ritm alarmant deoarece sunt absorbite in cea mai mare parte de partenerii europeni, care au intrat in recesiune si prefera sa-si stimuleze consumul din propria productie, in defavoarea importurilor.
"Caderea a inceput in noiembrie, cand exporturile au scazut cu 9%, iar in decembrie s-au redus cu 17%. In ianuarie insa incepe declinul masiv pentru exportatori, deoarece nu s-au mai semnat contracte cu partenerii externi. Ne asteptam ca in primul trimestru al acestui an sa asistam la o scadere a exporturilor cu 30-50% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Mihai Ionescu, seful executiv al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Statisticile ANEIR indica o cadere cu 46% a exporturilor dirijate catre statele din afara UE, a mai spus Ionescu.
Potrivit estimarilor ANEIR, factura totala a exporturilor romanesti s-ar putea situa in primul trimestru intre 3,9 si 5,5 miliarde euro. In cea mai favorabila estimare, de scadere cu 30% a afacerilor, exporturile Romaniei se vor intoarce insa la nivelul anului 2005, care a avut o medie lunara apropiata celei estimate pentru primul trimestru, de 1,8 miliarde euro.
Analistii explica declinul exporturilor romanesti prin caderea pietelor vestice si avertizeaza ca vor rezista acele companii care au produse competitive si forta de negociere.
"Mai mult de doua treimi (70%) din exporturile romanesti sunt afaceri ale multinationalelor, care au forta de negociere si cred ca au in Romania si avantaje competitive, insa blocajul vine din caderea unor industrii pe plan mondial", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Astfel, spune Pogonaru, metalurgia a scazut cu 50%, industria auto are mari probleme, iar multinationale de calibrul Mittal Steel si Renault isi vor reduce exporturile pe masura. "Micii exportatori s-au zbatut, au cautat contracte in Serbia, in Turcia si au reusit sa obtina ceva rezultate, insa ei deruleaza mai putin de o treime din exporturi. Marii exportatori sunt victimele conjuncturii pietelor internationale si nu-si vor reveni decat o data cu acestea", a adaugat seful AOAR.
Recesiunea exporturilor declanseaza probleme mari pentru moneda nationala, deoarece, fiind principala sursa de valuta, deterioreaza deficitul contului curent, indicator ce arata diferenta negativa dintre valuta care intra si cea care iese din tara.
ANEIR se asteapta insa ca declinul exporturilor sa puna frana importurilor. "Nu avem deocamdata o estimare a evolutiei importurilor, insa ne asteptam si aici la scaderi importante, deoarece mare parte din importuri, cam 80% dupa calculele noastre, sustin activitatea exportatorilor. Se vor reduce importurile de accesorii auto, cele de materii prime pentru metalurgie. Inghetarea activitatii in petrochimie va reduce la jumatate importurile de titei", estimeaza Ionescu.
Nu toti analistii vad insa o temperare a importurilor. Pogonaru spune ca in ecuatia afacerilor trebuie inclusa si influenta majorarii costului creditelor pana la niveluri care nu mai acopera cheltuielile, ceea ce va bloca o parte din productia interna, caz in care se va apela tot la importuri. "Chiar daca leul se depreciaza si prin asta poate scumpi produsele de import, tot raman competitive fata de marfurile romanesti. Majorarea dobanzilor la credite face imprumuturile prohibitive pentru unele afaceri, astfel incat va deveni probabil mai rentabil sa opresti productia. Costurile creditelor au urcat pana la 22-25%, nivel prea mare pentru a obtine profit", a avertizat Pogonaru.
» Circuit pagubos al TVA
Exportatorii au cerut Guvernului sa ia cateva masuri de sustinere a afacerilor, cum ar fi capitalizarea cu un miliard de lei a celor doua banci de stat, CEC si Eximbank, pentru ca acestea sa sustina afacerile firmelor mici si mijlocii romanesti, si renuntarea la plata taxei pe valoarea adaugata in cazul exportatorilor, deoarece cei care fac exporturi in Uniunea Europeana o recupereaza ulterior, tot de la stat.