5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExporturile întrec importurile

Exporturile întrec importurile

Fără costurile cu asigurarea şi transportul, valoarea exporturilor României a fost în ianuarie cu 91 milioane de euro mai mare decât cea a importurilor.

Deficitul comercial al României a fost în prima lună a acestui an cu peste 286 milioane de euro mai mic decât la începutul lui 2010, potrivit datelor Institutlui Naţional de Statistică. Prima lună a lui 2011 a mai venit cu un semnal pozitiv în ceea ce priveşte comeţul exterior al României.

Pentru prima dată în istoria recentă, valoarea exporturilor fără costurile cu transportul şi asigurarea (FOB) a fost mai mare decât cea a importurilor FOB. Datele BNR privind contul curent arată un excedent de 91 milioane de euro. Mai mult, deficitul contului curent, adică diferenţa dintre ieşirile şi intrările de valută, a scăzut la doar 15 milioane de euro, nivel minim istoric şi cu 86% mai mic decât în 2010. Cea mai importantă contribuţie a avut-o reducerea deficitului comercial.

Industria producătoare de maşini şi utilaje rămâne motorul exporturilor, însă 2011 ar putea veni cu mai multe surprize din acest punct de vedere. „Exporturile de medicamente au crescut spectaculos anul trecut şi probabil că vor avea o evoluţie frumoasă şi anul acesta. În plus ne aşteptăm ca balanţa comercială în sectorul agroalimentar să se echilibreze, dacă nu chiar să înregistreze excedent”, apreciază pentru RL, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). În opinia acestuia, exporturile de produse ecologice ar putea constitui un atu pentru România. În 2010 România a importat mâncare cu 2 miliarde de euro mai mult decât a exportat.

Click pe imagini pentru a mări

2011/03/14//172400-10exporturile1.jpg2011/03/14//172401-10exporturile2.jpg

Străinii ne fac exporturile

România este dependentă de capitalul străin şi în ceea ce priveşte exporturile în condiţiile în care, pe ansamblul anului trecut, doar trei din cele mai importante 100 de companii exportatoare erau din România. Este vorba despre Interagro, deţinută de omul de afaceri Ioan Nicolae, Oltchim, deţinută majoritar de stat, şi Compa Sibiu, având ca acţionar principal asociaţia salariaţilor din întreprindere. De altfel, deficitul balanţei de plăţi a contului curent a fost acoperit integral de investiţiile străinilor care au avut o evoluţie surprinzător de bună. Investiţiile străine directe au totalizat în ianuarie 240 de milioane de euro, comparativ cu valoarea de 31 milioane de euro din prima lună a anului trecut.

Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, fiind realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, care au însumat 2,04 miliarde de euro, restul intrărilor, de 556 milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.

Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă