Sudul statiunii Mamaia si Eforie Nord sunt zonele cu cea mai pronuntata eroziune costiera de pe litoralul romanesc, acestea necesitand de urgenta lucrari de protectie si reabilitare pentru ca plaja sa nu dispara, recomanda specialisti japonezi in domeniu.
Solicitata de Guvernul Romaniei, echipa nipona face parte din cadrul Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala (JICA) si realizeaza un studiu cu privire la protectia si reabilitarea partii sudice a tarmului romanesc al Marii Negre, intre Midia si Vama Veche. Proiectul este finantat de Guvernul Japoniei, iar studiul, inceput anul trecut, trebuie finalizat in toamna lui 2006.
Pana in prezent, pentru realizarea cercetarii si gasirii solutiilor de protectie a plajelor, japonezii au cheltuit aproximativ doua milioane de euro, a declarat expertul japonez Yoshimi Goda. Specialistii JICA propun ca protectia si reabilitarea tarmului romanesc sa fie finalizate in perioada 2007-2020, prin construirea de diguri detasate, submerse ori de pereti verticali de protejare a malurilor, prin blocarea eroziunii tarmului cu roci si stabilopozi, precum si prin nisiparea plajelor. Suma necesara pentru realizarea acestor lucrari este preconizata la cel putin 316 milioane de euro, suma ce ar putea fi obtinuta din fonduri ale Uniunii Europene.
Doar pentru nisiparea plajelor din Mamaia si Eforie investitia se ridica la 44 milioane de euro daca nisipul este adus din Dunare si la 72 milioane de euro, daca nisipul este adus din mare, din zonele Midia si Sulina, singurele sectoare unde se fac dragari.