Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu anticipeaza pentru acest an o evolutie a intrarilor de capital speculativ pe piata autohtona care sa necesite activarea clauzelor de salvgardare introduse anul trecut.
In luna aprilie a anului trecut, inainte de liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare, BNR a prezentat o serie de masuri avand ca scop limitarea impactului unor fluxuri speculative de capital asupra economiei romanesti.
„Clauzele de salvgardare au fost introduse si exista, dar nu trebuie utilizate neaparat. Nu trebuie folo-site, dar trebuie sa existe. Ceea ce a fost mai greu (n.r. – pasul de liberalizare intrat in vigoare in aprilie 2005) a trecut. Acum mai avem de liberalizat ceea ce ne-a ramas, lu-cruri mai putin importante”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Banca centrala a explicat, in urma cu un an, ca poate adopta una sau mai multe dintre masurile de salvgardare daca „fluxurile de capital pe termen scurt de o amploare deosebita exercita presiuni puternice asupra pietei valutare si provoaca perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect, in special, variatii semnificative ale lichiditatii interne”.
Printre aceste masuri figureaza retinerea in depozitele bancii centrale pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei. Acelasi regim se aplica sumelor in valuta generate ca urmare a transformarii depozitelor in lei pentru transferul devizelor straine in afara tarii. Retinerea poate avea loc atat la momentul conversiei valutei in depozite in lei, cat si la la orice moment aferent unei iesiri de valuta, prin inchiderea unui depozit in lei. De asemenea, BNR are in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania. O alta masura vizeaza impunerea unor restrictii de maturi-tate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. Banca centrala ia in calcul si rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.