Pagubele produse statului de fabricantii de alcool scoase la lumina in timpul controalelor derulate in ultimele saptamani de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sunt de peste 30 milioane euro. „Este clar ca avem un inalt grad de evaziune fiscala in acest domeniu. Diferentele de taxe si impozite descoperite in timpul controalelor insumeaza peste 958 miliarde lei”, a explicat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Cea mai mare parte din diferenta de taxe si impozite, peste 640 miliarde lei, a fost calculata de inspectorii Directiei Antifrauda din cadrul ANAF. Restul de 318 miliarde lei au reprezentat contributia comisarilor Garzii Financiare. La aceste taxe si impozite au mai fost calculate si dobanzi si penalizari de intarziere de 178 miliarde lei. In timpul controalelor au fost confiscate sume si bunuri care au totalizat 19,6 miliarde lei (pentru actiunile Directiei Antifrauda), respectiv 10 miliarde lei (pentru descoperirile facute de Garda Financiara). Amenzile contraventionale aplicate in timpul acestei campanii, care a vizat sute de firme producatoare de alcool sau bauturi alcoolice, au fost de 97 miliarde lei (din care 35 miliarde aplicate de Directia Antifrauda si 62 de catre Garda Financiara). 130 de administratori ai unor fabrici de alcool sau bauturi alcoolice s-au ales la finalul controalelor si cu cate o sesizare penala.
Inspectorii au descoperit o multitudine de manevre evazioniste. „Am descoperit in mai multe cazuri ca activitatea antrepozitelor fiscale nu era separata de alte activitati. Pentru noi, aceasta este o problema foarte importanta pentru ca nu mai putem avea evidentiat consumul de utilitati pe baza caruia putem calcula productia de alcool. Am intalnit cazuri in care pe langa antrepozitul fiscal mai functiona si cate un atelier de termopane”, a explicat Sebastian Bodu. In alte situatii, antrepozitele nu erau dotate, asa cum cere legea, cu camere video de supraveghere a liniilor de productie si ale cailor de acces. Lipsa certificatelor de calibrare pentru vasele si recipientele de depozitare a materiilor prime si bauturilor rezultate a fost alta neregula identificata de inspectori.
Ca urmare a acestor controale au fost revocate 101 autorizatii (29 pentru producatori de alcool, 67 pentru bauturi spirtoase si noua pentru tuica si rachiuri). Alte 231 de autorizatii au fost suspendate de ANAF.
„Unul din cele mai interesante cazuri a fost descoperit la Euro Drinks din Dornesti Suceava. Aceasta unitate a functionat masiv in afara programului declarat, adica a produs alcool mai mult decat era inregistrat scriptic”, a spus Sebastian Bodu. Intr-un alt caz, comisarii Garzii au descoperit la marginea Bucurestiului o fabrica de alcool, Rompaulo, care functiona nestingherita de mai bine de doi ani fara sa mai aiba vreo autorizatie. „La o companie din Ilfov, Megaproduction, am gasit pe masa patronului un sirag cu sigilii care trebuiau sa fie doar la controlorul fiscal. Patronul sigila si desigila instalatia dupa cum voia. Prima Prod a facut livrari fictive catre societati comerciale care nu mai existau”, a mai spus presedintele ANAF.