» Viticultorii vor primi in acest an 42 milioane euro de la UE, din suma totala de 210 milioane euro.
» Producatorii romani renunta la vinul alb si dulce, deoarece europenii cumpara vin rosu.
Pentru inlocuirea vitei-de-vie imbatranite, dar si pentru cultivarea de soiuri romanesti autohtone, producatorii de vin si cultivatorii podgoriilor pot accesa fonduri europene. De asemenea, importante sume de bani sunt disponibile pentru promovarea vinurilor in alte tari decat cele ale UE si pentru asigurarea recoltei. Pentru acest an, fondurile pentru industria vinului din tara insumeaza 42,1 milioane euro, Romania negociind sprijin financiar de 210 milioane euro pentru perioada 2009-2013.
"Cea mai mare parte din aceste fonduri o vor primi producatorii care au aprobat un plan individual de reconversie-restructurare a plantatiilor viticole. Ajutorul poate fi acordat, de exemplu, pentru inlocuirea vitei-de-vie imbatranite, pentru replantare cu vita nobila si care va da productie abia dupa trei ani", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinurilor (PNVV).
UE nu sustine strugurii de masa si hibrizii
In prezent, tendinta in viticultura romaneasca este de a promova plantarea soiurilor traditionale romanesti (de exemplu, Feteasca neagra), in special a soiurilor pentru obtinerea vinurilor rosii. Pana de curand suprematia era detinuta de soiurile albe, de obicei dulci. Cum preferintele europene si din alte tari terte sunt preponderent pentru vinuri rosii, viticultorii romani trebuie sa se adapteze pietei pentru a avea vanzari bune.
"Romania va primi bani, in acest an, pentru punerea in aplicare a patru masuri: reconversie-restructurare, asigurarea recoltei (cel care isi asigura recolta primeste o subventie in cuantum de 80% sau 50%), utilizarea mustului concentrat (pentru ridicarea tariei alcoolice, se aplica doar in anumite conditii) si promovarea vinurilor in tari terte – programe de promovare pe pietele altor tari in afara de cele din UE (se aplica vinurilor cu denumire de origine controlata sau indicatie geografica)", a precizat Dan Ilie, purtator de cuvant la PNVV.
Masurile nu sunt aplicabile pentru strugurii de masa si hibrizii interzisi.
» 453 de proiecte
Sectorul vitivinicol a fost primul care a absorbit bani europeni dupa ce Romania a devenit membru UE. Primii bani au venit in campania 2006-2007, respectiv 8,3 milioane euro. In perioada 2007-2008 s-au efectuat plati de 25 milioane euro, iar pentru campania 2008-2009 s-au alocat 38 milioane euro. Numarul de proiecte depuse pana in prezent este de 453. Fondurile comunitare au fost utilizate de viniviticultorii romani pentru culturi de vita-de-vie insumand peste 4.000 de hectare.