Banca Centrală a decis ieri să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,25% şi nu se va opri aici. Ţările cu deficite mari din zona euro se vor împrumuta mai scump.
În concordanţă cu aşteptările analiştilor, Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis majorarea dobânzii de politică monetară de la 1% la 1,25%. BCE deschide astfel un ciclu de întărire a politicii monetare specific perioadelor postrecesiune.
„Lumea financiară nu crede în mesajele transmise de guvernatorul BCE, Jean-Claude Trichet, (foto) conform cărora nu va urma o perioadă de majorare graduală a dobânzilor. În ciuda problemelor unor ţări din zona euro, creşterile vor continua”, anunţă Bloomberg, sintetizând opinia a sute de specialişti din mediul financiar. Pe termen mediu, dobânzile la euro vor merge către 4-5%.
Portugalia ţipă după ajutor
Decizia BCE este tot ce le mai trebuia ţărilor cu deficite bugetare şi externe mari. Membrele grupului PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania), aflate în continuă căutare de bani, se vor finanţa din ce în ce mai scump.
De altfel, Portugalia lucrează deja la un plan de „bailout” care pare singura scăpare a ţării după ce Parlamentul a respins planurile fostului ministru de Finanţe de reducere a cheltuielilor bugetare. „Nu am altă soluţie decât să caut ajutor”, anunţă premierul Portugaliei, Jose Socrates.
Ministrul portughez de Finanţe s-a întâlnit lângă Budapesta cu reprezentanţii celorlalte 16 ţări membre ale zonei euro pentru a cere un împrumut major. Necesarul de finanţare al ţării sale se ridică la aproximativ 75 de miliarde euro bani care, pe modelul Greciei şi Irlandei, vor veni de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional. Pe fondul acestor zvonuri, marjele de împrumut pentru Portugalia au atins un maxim de 8,465% pentru creditele suverane pe zece ani, în creştere cu trei puncte de bază faţă de ziua precedentă. Tocmai de aceea, apreciază analiştii citaţi de Bloomberg, „marea provocare pentru ministrul portughez al Finanţelor va fi să negocieze o dobândă care să nu sufoce o economie care a avut creşteri neglijabile în ultimii zece ani”.