Pentru a afla raspunsul, ne-am adresat unui foarte bun cunoscator al acestei piete: Claudiu Georgescu (foto), presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.
1. Care a fost evolutia preturilor materialelor de constructii, in special vizand pe cele de constructie de locuinte? Care a fost scaderea preturilor in medie? Va rugam sa faceti o detaliere pe categorii importante!
In contextul scaderii cererii, preturile materialelor de constructii au fost mai reduse in piata datorita a doua componente. Prima a fost reducerea masiva operata de distribuitori. Aici marjele au fost reduse cu 15-20%. A doua scadere a fost a producatorilor, aceasta avand un ecart mai mic, de 3-5%. Totusi, trebuie evidentiat ca au avut loc si cresteri de preturi la produsele din import datorita deprecierii cursului de schimb. Conform datelor statistice oficiale, preturile de productie de pe piata materialelor de constructii au crescut anul trecut cu 2%, tocmai datorita gradului redus de utilizare a capacitatilor de productie.
2. Cum apreciati evolutia preturilor pe aceasta piata comparativ cu cele din sectorul constructiilor de case sau cu cel al preturilor caselor propuse de dezvoltatori? Dar intre preturile materialelor autohtone si cele din import?
Daca e sa ne luam dupa cifrele de afaceri, piata constructiilor a scazut in 2009 cu 13%, iar cea a materialelor de constructii cu 28%, deci constructorii si dezvoltatorii nu au coborat in acelasi ritm cu producatorii. Ofertele la targurile imobiliare din toamna nu au scazut mai mult de 100 euro/mp la un pret mediu de 1000 euro/mp.
3. A existat o legatura a scaderii preturilor cu cea a calitatii? Puteti da exemple?
Calitatea produselor fiind reglementata prin standarde la principalele produse pentru constructii, nu am cunostinta ca ISC sa fi sanctionat nerespectarea calitatii desi a aplicat un numar mare de amenzi in urma controalelor. E de retinut ca standardele nu obliga la calitate maxima, ci la acea calitate ce trebuie realizata pentru a nu se pune in pericol viata utilizatorilor. De aici si categorii de produse low-cost sau premium, dar ele respecta prevederile standardelor.
4. Cum vedeti in continuare evolutia preturilor (eventual tot pe cateva categorii importante)? Ati sfatui pe cineva sa inceapa acum constructia unei case? Sau cand ar fi momentul cel mai potrivit?
Concurenta acerba determinata de climatul economic general va face ca preturile sa se mentina in acest an la un nivel scazut. Constructia unei case e recomandata si acum cu conditia sa ti-o poti finanta si mai ales sa poti face fata cheltuielilor ulterioare. Se pune problema care se va accentua in viitor, prin prisma mobilitatii fortei de munca si a procesului demografic de relevanta faptului ca fiecare trebuie sa fie proprietar sau nu.
5. Ce materiale ati recomanda pentru cei care isi construiesc case?
Asistam in ultima vreme la o adevarata ofensiva a materialelor ecologice care pun in valoare produsele naturale si reciclabile. Pentru piata romaneasca, din pacate, aceste produse sunt prohibitive ca pret, din lipsa unei industrii de profil si a unor masuri legislative si fiscale de incurajare a lor.
6. Pentru mediul rural ce ati recomanda celor care intentioneaza sa isi renoveze casa batraneasca?
Ii sfatuiesc sa nu renunte la materialele originale din care au fost facute aceste case si sa solicite parerea unui specialist pentru orice "modernizare" pe care o fac. Uneori, prea multa infuzie de nou poate strica spiritului si valentelor naturale ale vechilor case batranesti.