16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErste: Riscul este mic pentru introducerea unei taxe bancare în România

Erste: Riscul este mic pentru introducerea unei taxe bancare în România

Riscul introducerii unei taxe bancare în România este mic, însă orice se poate întâmpla în cazul unei schimbări de Guvern, a declarat, vineri, într-o conferinţă cu investitorii directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl, relatează Mediafax.

„Există un risc mic (pentru o taxă bancară, n.r.) în România. dar în cacul unei schimbări de Guvern orice este posibil”, a spus Treichl.

Ungaria, unde grupul austriac este de asemenea prezent, a introdus anul trecut o taxă în sistemul bancar, pentru a obţine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar.

În România au existat discuţii în prima parte a acestui an privind introducerea unei taxe de solidaritate de 2,5% din profitul băncilor. Guvernul a decis să nu susţină această măsură, propusă de parlamentari, în lipsa unui acord la nivelul UE, temându-se că după impunerea unei astfel de taxe băncile vor transfera câştigul în afara ţării.

Erste a anunţat, vineri, o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă. După primele nouă luni ale anului Erste a raportat o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară a anului precedent.

Grupul BCR, controlat de Erste, a înregistrat o perdere de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro) în trimestrul al treilea, după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.

Cele mai citite

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă