» Compensatiile oferite salariatilor care au decis sa paraseasca voluntar compania sunt de 90 de milioane lei (23 de milioane de euro).
» Disponibilizarile nu sunt cauzate de criza, ci reprezinta un plan de restructurare propus de conducerea companiei inca din martie.
» Oficialii Electrica afirma ca restul angajatilor sunt in siguranta pe moment, insa din cauza contractiei pietei energetice se abtin de la prognoze.
Furnizorul national de energie, Electrica Serv, va oferi compensatii in valoare de 90 de milioane lei (23 de milioane euro) pentru 1.725 de salariati (aproximativ 16% din numarul total al angajatilor) care vor parasi voluntar compania, a declarat directorul afaceri corporatiste Electrica Serv, Dan Catalin Stancu. Oficialul companiei a mai spus ca aceste disponibilizari voluntare nu au fost cauzate de criza economica, ci fac parte dintr-un plan de restructurare propus de conducerea Electrica inca din luna martie a anului curent. Cei peste 1.700 de angajati apartin filialei de servicii si intretinere Electrica Serv si ar putea pleca pana la finalul anului in curs.
"Detaliile tehnice ale acestui proces nu sunt inca finalizate. O mare parte din salariatii companiei nu mai erau acoperiti cu lucrari si trebuie sa ne adaptam costurile la conditiile din piata, in conditiile in care sunt scenarii privind consumul de energie pentru anul viitor intre minus 10% si plus 2%. Apoi, restrictiile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei stimuleaza investitiile in detrimentul mentenantei. Al treilea factor este fenomenul natural de imbatranire a fortei de munca", a explicat Stancu. Directorul Electrica a completat spunand ca "restructurarea care s-a produs in companie a fost planificata de foarte multa vreme, iar criza nu a facut decat sa grabeasca acest proces, nimic mai mult".
In acelasi timp, Stancu a declarat ca restul angajatilor sunt in siguranta, fiind insa reticent in declaratii, din cauza volatilitatii in aceasta perioada a industriei energetice. "Vom vedea cum vor evolua lucrurile in primele luni ale anului viitor, ne ferim pana atunci de la prognoze", a mai spus reprezentantul Electrica. Potrivit datelor companiei, 26,6% din angajatii proprii au varste cuprinse intre 51 si 60 de ani, iar 1,7% au peste 60 de ani. Totodata, Electrica nu exclude adoptarea altor masuri de eficientizare daca efectele crizei financiare vor fi mai puternice. "Va trebui sa ne adaptam din mers", a mai spus Stancu.
Electrica detine trei filiale de distributie si furnizare a electricitatii, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud si filiala de servicii si mentenanta Electrica Serv. Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri apropiata de nivelul consemnat anul trecut, cand indicatorul a atins un nivel de 6,2 miliarde de lei si un profit brut de noua ori mai mare, de 1,8 miliarde lei, influentat de finalizarea privatizarii filialei Electrica Muntenia Sud, care a fost preluata de grupul, italian Enel. Guvernul a decis, in luna octombrie, prin ordonanta de urgenta, infiintarea companiei energetice integrate, din care ar urma sa faca parte Electrica, Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari