13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectrica, sub lupa Comisiei Europene

Electrica, sub lupa Comisiei Europene

» CE a declansat procedura de incalcare a Tratatului de aderare la UE in cazul privatizarii a doua divizii Electrica.
» Europenii  spun ca statul are drepturi speciale si blocheaza libera circulatie a capitalului.
» AVAS are doua luni pentru a raspunde acuzatiilor Comisiei.

Autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost instiintata ieri de declansarea procedurii de infringement (incalcari ale prevederilor Tratatului UE) in cazul  Electrica Moldova si Electrica Oltenia.
"In opinia Comisiei Europene (CE), o serie de clauze din contractele de privatizare si anumite prevederi ale statutelor societatilor sunt potentiale incalcari ale prevederilor din Tratatul Comunitar referitoare la libera circulatie a capitalurilor si a dreptului de stabilire", potrivit AVAS.
In data de 4 si, respectiv, 5 aprilie 2005, contractele de privatizare pentru vanzarea Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost semnate intre S.C. Electrica S.A., companie detinuta in totalitate de catre stat, aflata la acea data in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, prin OPSPI, si doi investitori privati (E.ON Energie A.G. pentru Electrica Moldova si CEZ A.S. pentru Electrica Oltenia).

CE a anuntat, inca de la sfarsitul saptamanii trecute, ca a decis, la 29 ianuarie, sa trimita o scrisoare oficiala de informare autoritatilor romane, pe motiv ca drepturile speciale ale autoritatilor publice la Electrica Moldova si Electrica Oltenia constituie restrictii nejustificate la libera circulatie a capitalului. Avizul motivat a fost transmis in baza Articolului 226 din Tratatul comunitar, iar drepturile speciale ale autoritatilor publice in acest cazuri incalca Articolele 43 si 56 din document.
Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca "declansarea procedurii inseamna un proces lung si procedee de indeplinit, iar procedura de infringement  a mai fost deschisa impotriva Romaniei pentru nerespectarea, de exemplu, a legislatiei comunitare in domeniul biodiversitatii, al telecomunicatiilor etc".

Potrivit comunicatului, AVAS urmeaza sa analizeze continutul notificarii si va participa la intocmirea si transmiterea punctului de vedere al Romaniei, alaturi de celelalte institutii implicate,  intr-un termen de 60 de zile de la primirea notificarii. Ulterior, CE poate decide incetarea procedurii sau continuarea ei, prin transmiterea unei noi scrisori (aviz motivat) cu termen de raspuns tot de 60 de zile.
Dupa parcurgerea acestor etape, daca nu s-a ajuns la rezolvarea situatiei, Comisia Europeana poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, singura abilitata sa se pronunte daca a fost sau nu incalcata legislatia Uniunii Europene.

Cele mai citite

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...

George Simion deschide ușa colaborării cu USR. Ce răspuns i-a dat Lasconi

Liderul AUR, George Simion, deschide ușa colaborării cu USR și PNL, însă doar cu anumiți liberali. Acesta a declarat, la emisiunea „În fața ta”...
Ultima oră
Pe aceeași temă