11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectrabel vrea sa intre pe piata romaneasca a energiei

Electrabel vrea sa intre pe piata romaneasca a energiei

Grupul de utilitati Suez, prin intermediul companiei Electrabel, va depune o oferta angajanta pentru participarea la constructia reatoarelor nuclearoelectrice 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, a declarat miercuri reprezentantul companiei in Romania, Sorin Patrascoiu. "Vom depune o oferta pentru participarea la proiect, astazi (miercuri – n.r.) sau maine (joi – n.r.)", a afirmat Patrascoiu. El nu a oferit detalii suplimentare privind oferta companiei. Termenul-limita pentru depunerea de catre investitorii interesati a ofertelor angajante in vederea participarii la proiect a fost stabilit pentru astazi.
Totodata, Electrabel intentioneaza sa construiasca o termocentrala de 800 MW la Constanta, cu posibilitatea dublarii capacitatii instalate.
Potrivit lui Patrascoiu, investitia pentru constructia a 800 MW este cuprinsa intre un miliard de euro si 1,2 miliarde de euro. "Pentru 800 MW investitia s-ar putea ridica la un miliard-1,2 miliarde de euro. Constructia termocentralei nu are nici o legatura cu proiectul Nuclearelectrica, ele nu se exclud", a spus Patrascoiu.
Compania Electrabel, care nu este prezenta inca pe piata de electricitate din Romania, este interesata si de asocierea cu Termoelectrica pentru constructia unor grupuri energetice la mai multe centrale controlate de producatorul de energie detinut de stat.
La centrala de la Cernavoda, Nuclearelectrica intentioneaza sa construiasca, prin parteneri, inca doua reactoare nucleare, cu puteri de 700 MW fiecare, proiect estimat la circa 2,3 miliarde de euro. Lucarile ar putea incepe anul viitor, iar punerea in functiune a unitatilor este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4, 37 de companii au preluat documentatia pe baza careia pot sa intocmeasca ofertele angajante.
Electrabel este una dintre companiile selectate anul trecut pentru etapa negocierilor in vederea constructiei reactoarelor 3 si 4, dar autoritatile romane au decis sa reia procedura.
Suez si Gaz de France au aprobat, in septembrie, conditiile prin care vor fuziona, devenind, dupa finalizarea tranzactiei, a treia mare companie de energie la nivel european, dupa Electricite de France si E.ON, si a patra la nivel mondial din punctul de vederea al furnizarii de energie. Gaz de France este prezenta in Romania prin distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, pe care l-a preluat in 2005.

Cele mai citite

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Noua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată de Parlament. Ce salarii primesc

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, marţi seara, noua conducere a Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a primit un nou...

Când clopotele se bat cap în cap

Furtuna și ploile abundente de zilele trecute au stârnit pe toți meteorologii și reporterii de televiziune, care s-au grăbit să propovăduiască apocalipsa, băgând...
Ultima oră
Pe aceeași temă