» Standard&Poor’s sustine ca economia Romaniei e vulnerabila in fata unei crize severe a pietelor financiare.
» FMI avertizeaza ca o reducere a creditarii cu 10% ar taia 1,5% din PIB.
» Economistul-sef al BRD SocGen estimeaza o crestere a economiei de pana la 7% si o reevaluare a ratingurilor.
In timp ce analistii externi prezinta intr-un mod pesimist evolutia economica a Romaniei, analistii autohtoni vad un reviriment al economiei romanesti in urmatoarea perioada.
"Opiniile potrivit carora economia romaneasca va cadea sunt usor exagerate si nu sunt bine fundamentate", a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD Group Societe Generale, cu ocazia lansarii raportului de primavara al bancii asupra economiei romanesti.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a reluat ieri teza ca economia Romaniei este printre cele mai vulnerabile in cazul unei intensificari a crizei creditelor. Fondul Monetar Interntional (FMI) a avertizat ca o eventuala reducere a ritmului creditarii din Romania cu 10% ar avea un impact negativ asupra ratei de crestere a PIB, de 1,5% in primul an, iar in anul urmator avansul economic isi va relua tendinta ascendenta.
Economistul-sef al BRD Group Societe Generale considera insa ca Romania are o economie stabila. "Nu vad motive ca investitorii sa paraseasca economia romaneasca, care este stabila si are avantajul pozitionarii geografice la granita estica a Uniunii Europene, fiind un pilon de stabilitate pentru Comunitatea Europeana", spune economistul-sef al BRD Group Societe Generale.
Totusi, Libocor admite ca principala vulnerabilitate a economiei romanesti este deficitul de cont curent si estimeaza ca acesta nu va avea o influenta majora asupra economiei, iar criza pietelor financiare nu va afecta economia Romaniei decat marginal sau aproape deloc. Libocor considera ca Romania nu se va confrunta cu o criza a lichiditatilor, sistemul bancar autohton fiind, in opinia acestuia, "mai mult decat solid". "Lichiditatile exista, insa sunt la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in rezervele minime obligatorii, iar eliberarea lor va avea loc atunci cand va fi necesar", precizeza economistul-sef al BRD Group Societe Generale.
"Ma astept ca in urmatoarele sase luni sa observam o revenire a ratingurilor straine acordate Romaniei, evident, pe baza revenirii economiei. 2008 va fi un an pozitiv pentru ca nu vom mai inregistra influentele negative ale productiei agricole, desi se anunta scumpiri ale energiei si gazelor, cu influente asupra cresterii generale a preturilor de consum", spune Libocor.
PREVIZIUNI
» Curs de schimb de 3,4 lei/euro, la o dobAnda-cheie de 10%
Economistul-sef al BRD SocGen spune ca in acest an cresterea economiei romanesti nu poate cobori sub 5%, chiar intr-un scenariu negativ cu seceta severa, si vede sanse ca PIB-ul sa urce chiar cu 7%. "Excludem posibilitatea ca rata de crestere reala sa scada in acest an. Avem la baza acestei predictii, in primul rand, revenirea sectorului agricol si diminuarea efectului unui an agricol slab. Vom avea insa o usoara diminuare a ritmului de crestere a domeniului constructiilor, dar totodata o revenire la 3% din PIB a taxelor nete", a mai aratat Libocor. El estimeaza ca deficitul bugetar se va mentine in 2008 sub 3% din PIB. Cursul de schimb ar putea atinge 3,40 lei pentru un euro la sfarsitul anului 2008, in conditiile in care BNR va urca dobanda de politica monetara la 10%, miscare posibila in luna iulie, iar inflatia de la finele anului va fi de 7%, estimeaza BRD.