12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDumitru Viorel Manescu: "Taxele nu se schimba"

Dumitru Viorel Manescu: „Taxele nu se schimba”

Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, afirma ca onorariile vor ramane neschimbate in acest an cu toate ca numarul tranzactiilor va fi mai redus ca in 2008.

» Cum a fost anul 2008 pentru notarii romani?
Din documentele noastre, rezulta ca activitatea notariala a scazut in anul 2008, inregistrand, fata de anii precedenti, cu peste un milion de proceduri notariale mai putin, din cauza crizei imobiliare. Documentul face o comparatie a anului 2004, cand numarul procedurilor notariale, insemnand acte mobiliare si imobiliare, testamente sau acte de partaj, era de aproape 3,5 milioane, fata de anul 2008, cand numarul s-a redus la 2,8 milioane. Era inevitabil un colaps imobiliar. Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare efectuate din luna ianuarie pana la sfarsitul lui noiembrie 2008 (992.980.370 de lei) a fost mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut (1.056.628.503 de lei).

Tarifele notariale mai mici decat cele ale avocatului

» Cat a fost afectat sectorul tranzactiilor imobiliare (terenuri, cladiri etc.) de criza financiara?
Tranzactiile au scazut in toate sectoarele pietei imobiliare. Nu detinem statistici pe terenuri sau cladiri tranzactionate. Dar eu am estimat o scadere a pietei imobiliare cu aproape 70%, in ultimele trei luni ale anului 2008, comparativ cu perioada octombrie-decembrie din 2007. Spre deosebire de numarul procedurilor notariale implicand imobiliarele, numarul actelor de partaj s-a mentinut ridicat in comparatie cu anii precedenti. Oamenii prefera sa apeleze la notar pentru realizarea partajului, deoarece tarifele sunt mai mici decat la avocati.

» Ce taxe se achita pentru contractele de leasing imobiliar?
La leasingul imobiliar nu se percepe decat onorariul notarului, care este degresiv in functie de valoarea imobilului, adica daca acesta este mai mare onorariul scade procentual.

» Care este stadiul colaborarii cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) privind depistarea actelor de identitate false care sunt prezentate notarului?
Notarii vor putea accesa, prin internet, cu sprijinul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, baza de date privind evidenta populatiei, pentru a depista actele de identitate false. Sa presupunem ca vine la mine un client pe care nu-l cunosc. Eu pot sa-l verific in acea baza de date. Se trimite, prin mail, o copie dupa cartea de identitate, la Directia de evidenta a populatiei. Se vor face verificari la serverul central si ni se trimite copia cartii de identitate. Asta va dura exact cinci minute.

» Practic, cand estimati ca portalul va deveni functional?
Incepand cu data de 15 martie 2009, notarii publici vor putea in timp real sa verifice si sa inscrie anumite proceduri notariale si, totodata, sa verifice cartile de identitate ale persoanelor asupra identitatii carora au suspiciuni.

"Perceptia populatiei fata de notari este una pozitiva"

» In actuala conjuctura a crizei internationale, care sunt perspectivele profesiei de notar?
Eu consider ca, la baza crizei financiare care a pornit din SUA, a stat "usurinta si riscul: usurinta cu care au fost acordate credite ipotecare, urmata de riscurile excesive asumate de investitorii financiari". De asemenea, cred ca originea actualei crize se afla si in actele de coruptie, intr-un sistem care e adeptul libertatilor totale in materie de operatiuni de piata. Asta in contrast cu punctul de vedere si practica majoritatii statelor europene in care profesia de notar este una de autoritate publica, dand garantiile legale necesare operatiunilor pe care la certifica. Majoritatea sondajelor de opinie din ultima perioada arata ca, dintre profesiile juridice, notarii sunt singurii fata de care populatia are o perceptie pozitiva, ei nefiind implicati in scandaluri publice legate de acte de coruptie.

» Pentru tranzactiile care se vor incheia in 2009, ce taxe vor fi percepute de catre notarii publici?
Se vor percepe aceleasi onorari ca si la nivelul anului 2008, precizam ca onorariile nu au mai fost modificate din anul 2005. Referitor la celelate taxe percepute si anume impozitul pe tranzactii si taxa de publicitate imobiliara nu putem face previziuni intrucat stabilirea acestora este apanajul institutiilor statului.

» Cum credeti ca va evolua anul acesta piata imobiliara romaneasca?
Speram intr-o viabilizare a pietei pentru anul 2009, in sensul ca piata se va stabiliza, iar cetateni vor incepe sa tranzactioneze din nou. Toate acestea vor fi posibile numai daca bancile vor relua activitatea de creditare.

CARTE DE VIZITA
Dumitru Viorel Manescu, presedinte UNNPR

» Are o experienta notariala de aproximativ 35 de ani iar din 21 noiembrie 1998 este presedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Cele mai citite

Vreme neobișnuit de caldă pe 8 ianuarie: Unde se vor înregistra 18 grade

Astăzi, 8 ianuarie, vremea aduce temperaturi primăvăratice, mai calde decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. În Dobrogea și Bărăgan, maximele vor ajunge...

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...

„Ordonanța trenuleț”, contestată la CCR de Cartel Alfa și AUR: Avocatul Poporului analizează cererile

Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au...
Ultima oră
Pe aceeași temă