La momentul la care a devenit doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Dumitru Dumbravă era colonel și ocupa funcția de director al Direcției Juridice din SRI. Coordonator i-a fost generalul de brigadă (r.) prof. univ. dr. Constantin Onișor, fostul director al Școlii Doctorale a ANIMV.
Teza de doctorat cu titlul „Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic“ este plagiată aproape în întregime din diferite surse online: din rezumatul unei alte teze de doctorat, dintr-o lucrare de masterat, una de licență, chiar și dintr-un discurs al fostului ministru Relu Fenechiu, care între timp a făcut pușcărie pentru corupție. Sursa citată mai arată că cele câteva pagini neplagiate, precum şi anexele, provin, cel mai probabil, din materiale interne ale SRI.
Cu ce s-a remarcat generalul SRI
Generalul Dumitru Dumbravă a ajuns în atenția presei și a publicului după ce, într-un interviu dat în 2015, a folosit expresia „câmpul tactic“ cu referire la instanțele de judecată: „Concret, dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA (vechea denumire a DNA − n.r.), de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze“. Această declarație a stârnit numeroase controverse și speculații cu privire la implicarea SRI în sentinţele pronunţate în dosarele instrumentate de DNA cu sprijinul Serviciului.
Generalul Dumbravă a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători, cărora le impunea luarea unor hotărâri în procesele judecate, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, pe care îi alimenta cu informații privilegiate din dosare. De altfel, acuzele publice aduse lui Dumitru Dumbravă au făcut obiectul audierii sale în Comisia parlamentară de control al SRI, care în noiembrie 2017 i-a cerut demisia din funcția pe care o ocupă în prezent, cea de secretar general al Serviciului. Ca răspuns la această cerere, SRI a emis un comunicat prin care le solicita membrilor Comisiei „să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic“. În ciuda scandalului public, generalul Dumbravă nu și-a dat demisia, fiind în continuare activ în SRI.
”Ziaristul” Dumbravă
Despre generalul Dumitru Dumbravă se ştiu puține lucruri. Potrivit site-ului juridice.ro, s-a născut în 1972, a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Al.I. Cuza“ din Iași în 1996, a fost admis în magistratură și, ulterior, a lucrat în cadrul SRI. În 2014, a fost avansat la gradul de general de brigadă. Pe același site este menționat și faptul că Dumitru Dumbravă „susține cursuri de etică în intelligence la Academia Națională de Informații“. PressOne.ro.a aflat că, la începutul anilor ’90, Dumbravă a lucrat ca ziarist la Evenimentul zilei, înainte să devină procuror − funcție în care a activat pentru o perioadă scurtă.
Tras pe linie moartă în 2016
În vara anului 2016 − moment în care Serviciul a trecut printr-un amplu proces de reformă la nivel de leadership − Dumbravă a fost schimbat din funcția de director al Direcției Juridice și numit secretar general. Teoretic, o avansare. Practic, o scoatere din zona de acțiune și decizie. Poziția de director al Direcției Juridice a SRI presupune controlul informațiilor și emiterea avizelor de legalitate pentru notele informative care ajung la autorități (președinte, premier, miniștri etc.) sau la structurile care pot efectua cercetări penale (parchete sau poliție).
Deși poziția de secretar general reprezintă a șasea funcție în ierarhia SRI (după director, prim-adjunct şi cei trei adjuncți), ea nu îi oferă generalului Dumbravă posibilitatea de a mai lua decizii operative și de a se mai implica în acțiunile strategice ale Serviciului.
Pasaje întregi din lucrare, luate de pe internet
Generalul Dumbravă a copiat cea mai mare parte a tezei sale de doctorat de pe internet, fără să respecte normele academice de citare, așa cum sunt ele recunoscute la nivel național și internațional: utilizarea ghilimelelor și trimitere către sursa originală, precizează PressOne.ro. Din comisia de referenți care i-a acordat titlul de doctor au făcut parte profesorii Gheorghe Teodoru Ștefan (președinte), Țuțu Pișleag, Gelu Alexandrescu și Gheorghe Toma (referenți). Gheorghe Teodoru Ștefan era rectorul ANIMV la momentul la care Dumitru Dumbravă şi-a susţinut teza, iar rolul lui a fost strict ceremonial. Țuțu Pișleag, profesor la Universitatea Hyperion, este în prezent conducător de doctorate la Academia de Poliție. A făcut parte din mai multe comisii de susținere a unor teze de doctorat de la ANIMV, printre care și cea a generalului (r) Florian Coldea. Trei dintre tezele pe care Pișleag le-a recenzat sunt plagiate: cea a fostului premier Mihai Tudose, a fostului primar Neculai Onțanu și cea a judecătoarei Florica Diaconescu, pe numele căreia CNATDCU a emis decizie definitivă de retragere a titlului de doctor. Pișleag este şi coordonatorul tezei de doctorat a fostului ministru al Educației Liviu Marian Pop, căruia, recent, Academia de Poliţie nu i-a mai acordat titlul din cauza unor suspiciuni de plagiat.
Gelu Alexandrescu este profesor la Universitatea Națională de Apărare (UNAP) şi directorul Școlii Doctorale din această instituţie.
Gheorghe Toma este fost profesor la ANIMV și unul dintre apropiații fostului vicepremier Gabriel Oprea și ai fostului director al SRI George Maior. Toma a coordonat tezele fiicei și a ginerelui lui Gabriel Oprea, teze asupra cărora există suspiciuni de plagiat. Toma este în acest moment secretarul general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție finanțată de la buget, care oferă un salariu pe viață mai multor politicieni controversați, precum Vasile Dîncu, Dan Mihalache ori Sorin Cîmpeanu, dar şi unor persoane fără nicio relevanță academică.
Plagiatul, din cărţi, lucrări de masterat şi alte doctorate
Teza de doctorat a generalului Dumitru Dumbravă are 187 de pagini fără bibliografie și anexe. Are una dintre cele mai sumare bibliografii văzute într-o teză de doctorat: doar nouă autori străini și opt autori români, cărora li se adaugă diverse materiale publicate online.
Subcapitolul 1.1 al tezei de doctorat, intitulat „Noțiuni introductive“, este copiat cuvânt cu cuvânt din articolul „Infracțiunea de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice“, scris de Maxim Dobrinoiu în 2006 și publicat pe site-ul de legislație legi-internet.ro.
Alte părți din lucrare sunt plagiate din cărțile „Criminalitatea în Cyberspaţiu“ și „Prevenirea criminalității informatice“, semnate de Ioana Vasiu și Lucian Vasiu. Totodată, primul paragraf din Subcapitolul 1.2 (intitulat „Terminologie și conținut. Societatea informațională“) este copiat ad litteram din cartea „Terorismul. Dimensiune geopolitică și geostrategică. Războiul terorist. Războiul împotriva terorismului“, apărută în 2002 la Editura Ministerului Apărării Naționale, sub coordonarea generalului Gheorghe Văduva.
Generalul Dumbravă nu plagiază blocuri mari de text în partea de început a lucrării sale, ci intercalează paragrafe din mai multe lucrări. Conținutul următoarelor 14 pagini este format din paragrafe intercalate, copiate din surse diverse, inclusiv din lucrări de masterat, studii sau alte lucrări de doctorat.
Interesant este că, deși lucrarea de doctorat a generalului Dumbravă a fost susținută în 2012 și are o temă în continuă schimbare, articolele sau volumele din care acesta a plagiat sunt vechi și de zece ani.