Binecuvantat cu o natura deosebita cu peisaje iesite din comun, despartit de raul Olt pe toata lungimea sa, judetul Valcea ramane o oaza turistica ce poate oferi oricui vacante nebanuite. Depresiunea Lovistei a fost patria lotrilor si pastreaza intiparite legende si traditii populare foarte vechi. Vaile Lotrului si Lotrisorului formeaza o zona turistica cu peisaje incredibile si cu o clima perfecta pentru toate anotimpurile. Lacurile din care isi trage apele Lotrul sunt raiul pescarilor, pastravul fiind aici in elementul sau.
Legenda lotrilor
La confluenta Lotrului cu Lostrita, la 65 de km de Ramnicu Valcea spre Voineasa, pe DN 7A, pe drumul spre Ciunget se afla una dintre cele mai frumoase pensiuni agroturistice din zona: „Ciobanelu”. Daca veti innopta aici nu pierdeti ocazia sa vorbiti cu gazdele, care pe langa ospitalitatea cu care va vor primi va vor spune o multime de legende, absolut uluitoare ale locurilor din jur, imbiindu-va la drumetie. Dupa cum arata si numele, Valea Lotrului era cunoscuta ca fiind plina de haiduci. Se povesteste ca aici au fost odata patru haiduci: Voinea, Ciungu, Malai si Breazu. Voinea era cel mai voinic si frumos, Ciungu nu avea o mana, in urma unei batalii, Malai era cel mai risipitor dintre toti, iar Breazu era cel mai iute la manie. Ca in orice legenda cu haiduci, tinerii furau de la bogati si dadeau la saraci, apoi s-au indragostit si s-au asezat la casele lor. Asa s-au intemeiat cele patru asezari: Voineasa, Ciunget, Malaia si Brezoi. Pe dealurile din jur, se spune ca seara, cand cerul este senin, se vad „focurile haiducilor”, unde si-au ingropat comorile.
Trasee turistice
Unul dintre cele mai frumoase trasee este cel spre cabana Petrimanu. Distanta de la pensiunea „Ciobanelu” la Petrimanu este de 26 km, care se pot parcurge usor cu masina, drumul fiind pe o portiune de 10 km asfaltat, pe restul portiunii fiind macadam. Traseul este spectaculos, serpuind de-a lungul raului. Din loc in loc perdele de apa cad de pe abrupturi, denumirile lor date de localnici fiind graitoare: Spanzurata si Imprastiata. Drumetii care indragesc ascensiunile pot sa se incumete si la Pestera Laptelui, la aproximativ opt km de Ciunget. Un alt traseu spectaculos, mai ales pentru iubitorii de aventura, este cel dintre Barajul Vidra si Voineasa. In aceasta zona, Lotru formeaza cataracte, locuri deosebite din care cu greu te desprinzi. O alta poveste spune ca in zona minei de mica, ce se afla pe drumul forestier ce coboara de la baraj catre Voineasa se gasise aur. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, nemtii deschisesera aici o mina la care lucrau numai prizonieri, spune-se ca sute. Locul era pastrat ca strict secret. La 23 august, la auzul vestii ca armata romana intorsese armele, au bagat in mina toate documentele, utilajele si oamenii si au dinamitat exploatarea. In aceasta zona terenul este foarte accidentat, oamenii locului spunand ca sigur din cauza exploziei.
Pentru iubitorii de drumetii usoare, gazdele va vor recomanda traseele marcate din Voineasa: Chica Lupului, ce uneste Voineasa de Ciunget, se poate parcurge in circa o ora jumatate, Dalmele, gol alpin cu stanci golase, 2-2,5 ore, Runculet, doua ore si Lunca Sascioarei, unul dintre cele mai accesibile trasee care poate fi parcurs intr-o ora.