Folosirea aparatelor electrocasnice pentru incalzirea sau prepararea hranei conduce la scurtarea timpului petrecut in bucatarie, iar alimentele isi pastreaza calitatile.
Practic si mic, cuptorul cu microunde a devenit un aparat prezent in aproape orice casa. Fiind usor de utilizat, e la indemana oricui, mai ales ca nu ocupa prea mult spatiu. Indiferent de varietatea functiilor si de scopul pentru care se cumpara (doar incalzirea alimentelor sau si prepararea acestora) nu trebuie omise cateva aspecte importante:
l cu cat puterea (situata in plaja 650 ñ 1200 W) este mai mare, cu atat alimentele sunt patrunse mai repede;
l capacitatea cuptorului se refera la interiorul lui si se masoara in litri;
l locul unde urmeaza sa fie amplasat: aceste aparate pot fi incastrate in mobilier sau asezate direct pe blat;
l nu este necesar un cuptor cu convectie daca aveti nevoie doar sa incalziti mancarea. Cuptoarele ce au aceasta functie integrata sunt mai performante si deci mai scumpe.
Folosire
Este indicat sa puneti alimentele in vase de ceramica, sticla, portelan sau plastic si sa evitati folosirea celor din aluminiu si inox! Nu uitati sa scoateti tacamurile din farfurie inainte de a folosi cuptorul.
Carnea si legumele se taie in bucati egale pentru a se incalzi uniform. Inlaturati oasele mai mari din bucatile de carne pentru a nu impiedica incalzirea preparatului in zona respectiva.
Intretinere
Cuptorul cu microunde se poate curata cu detergent de vase sau cu solutii pentru aparate frigorifice.
Daca prezinta pete greu de scos, este recomandat sa se puna in cuptor o cana cu apa care se lasa sa fiarba cateva minute, vaporii degajati inmuind grasimile.
Mirosurile neplacute se indeparteaza cu otet. Se asaza in interiorul cuptorului o cana cu otet si se lasa acolo cel putin o noapte. Cat timp cana cu otet se afla in interior, nu porniti cuptorul cu microunde.
Alege cu un specialist
Care sunt criteriile de alegere a electrocasnicelor mici de bucatarie? Acestea pot diferi in functie de tipul si destinatia acestora. In cazul blenderelor, cuptoarelor cu microunde, storcatoarelor de fructe si robotilor de bucatarie, un criteriu important il constituie puterea nominala a motorului, intrucat o putere mai ridicata a acestuia indica faptul ca poate prelucra cantitati mai mari de alimente fara riscul de suprasolicitare sau blocare a motorului. Oricare ar fi aparatul, designul este deasemenea important.
Prezentati-ne cazuri in care destinatia aparatului reprezinta un criteriu esential. De exemplu, un blender de masa este cel mai indicat pentru prepararea cocktailurilor si shakeurilor (inclusiv cu spargerea cuburilor de gheata), pentru pasarea fructelor/legumelor moi, in timp ce un blender de mana este ideal pentru prepararea supelor crema, a maionezelor, a salatei de vinete si chiar a piureului.
Exista si criterii speciale in functie de tipul aparatului? Bineinteles, versatilitatea acestor aparate creste o data cu numarul de accesorii disponibile, ca de exemplu minitocator universal pentru maruntirea diverselor alimente (verdeata, legume, carne) sau tel pentru batut, in cazul blenderelor. La storcatoarele de fructe si legume importante sunt treptele speciale pentru fructe/legume mai moi sau mai tari, marimea gurii de alimentare, astfel incat sa poata fi introduse si alimente de dimensiuni mai mari (mere intregi), existenta separatorului de spuma precum si a recipientului de colectare pulpa reziduala pentru a permite prelucrarea unei cantitati mari de fructe si legume.
La prajitoarele de paine trebuie acordata atentie elementelor de siguranta ca de exemplu oprirea automata la blocarea feliei sau rasturnarea aparatului. Prezenta unui sertar de firimituri detasabil usureaza curatarea aparatului iar controlul electronic al gradului de prajire poate reprezenta deasemenea un criteriu important.
La cafetiere selectorul de aroma sau plita pentru mentinerea calda a cafelei sunt criterii importante in alegere.
Daniel Voicila, Product Training Specialist Bosch Electrocasnice