16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoi giganti ipotecari din SUA, sub spectrul nationalizarii

Doi giganti ipotecari din SUA, sub spectrul nationalizarii

» Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) din SUA, declansata in vara anului trecut, este departe de a se incheia, intrand intr-o noua etapa, de accentuare a pierderilor directe si colaterale.

De la declansarea crizei "subprime" multe companii ipotecare si banci de investitii americane si europene au raportat pierderi uriase din deprecierea activelor. Cu toate ca bancile centrale au injectat treptat in piata sume enorme pentru a contracara criza de lichiditate si de a preveni falimentele celor mai mari jucatori, cinci mari banci au intrat in faliment, iar altele au fost preluate cu sprijin guvernamental.

Temeri accentuate
In ultimele zile Fannie Mae si Freddie Mac, cele mai mari doua companii de servicii ipotecare din SUA, se confrunta cu o criza de incredere din partea investitorilor cu privire la capacitatea companiilor de finantare a activitatilor. Alarmata de tensiunile in crestere din pietele financiare cu privire la cei doi giganti ipotecari americani, administratia Bush ia in calcul un plan prin care Guvernul sa preia una sau cele doua companii, potrivit editiei de vineri a New York Times. Actiunile celor doua companii s-au prabusit, iar costurile de finantare in crestere amplifica temerile investitorilor ca acestea vor suferi pierderi mai mari decat cele de 11 miliarde raportate in ultimele luni. Oficiali guvernamentali au spus ca administratia ia in calcul o modificare legislativa care sa ofere explicit o garantie guvernamentala de 5.000 dolari a datoriilor detinute si garantate de cele doua companii. Oficialii au spus, de asemenea, ca sunt ingrijorati de dificultatile celor doua companii, care, daca nu sunt rezolvate, ar putea afecta economiile din intreaga lume. Obligatiunile ipotecare emise de Fannie Mae si Freddie Mac sunt detinute de numeroase institutii financiare din afara SUA, banci centrale si investitori.

Prabusire pe bursa pentru Fannie Mae si Freddie Mac
Joi pietele au aratat noi semne de nervozitate cu privire la viitorul celor doi colosi ipotecari, actiunile acestora coborand pana la cel mai jos nivel din ultimii 17 ani. In ultima saptamana, pana vineri, titlurile celor doua companii s-au depreciat cu circa 30%, pana la 13,20 dolari/actiune (Fannie Mae), respectiv 8 dolari/actiune (Freddie Mac).

In deschiderea sedintei de vineri titlurile celor doua companii aratau o prabusire cu 50%, dar, pe fondul asteptarilor pozitive ale investitorilor cu privire la suportul Washingtonului pentru salvarea companiilor, actiunile au intrat pe o tendinta ascendenta, reusind sa inchida in scadere cu doar 3% (Freddie) si cu 22% (Fannie).

Nevoie de lichiditate
Pentru a depasi dificultatile actuale, cele doua companii ar avea nevoie de o infuzie de capital de 75 miliarde dolari. "Daca guvernul va interveni sa le sustina, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra pietelor. Este nevoie de o infuzie de capital de 75 miliarde dolari, suma care, daca nu o vor strange din piata, va veni din partea guvernului. Fed a intervenit o data pentru Bear Stearns. Pietele sunt extrem de nervoase din cauza incertitudinii si tensiunilor care persista in piata", a declarat Nicolae Chisdeciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Canditatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama, a declarat ca "sunt putine indoieli ca SUA se afla in recesiune". Obama a spus ca are incredre in "pasii prudenti" ai guvernului de a stabiliza situatia celor doua companii.

Fannie Mae si Freddie Mac detin impreuna mai mult de jumatate din piata ipotecara americana de 12.000 miliarde dolari. 1.500 miliarde dolari sunt sub forma de ipoteci sau obligatiuni proprii, restul fiind vandut investitorilor sub forma de obligatiuni ipotecare. In aceasta saptamana Federal Reserve ar putea impune restrictii privind acordarea creditelor ipotecare si ar putea interzice refinantarea acestora, pentru ca oamenii sa nu fie prinsi intr-o spirala a creditelor.

Nou faliment bancar
Banca ipotecara IndyMac, cu sediul in California, a intrat de vineri in faliment, la cererea arbitrului pietei bancare americane. Acesta a intervenit dupa retragerile depozitarilor panicati, care au dus la al treilea faliment bancar ca valoare din istoria SUA. IndyMac este a cincea banca americana care a dat faliment in acest an din cauza crizei creditelor ipotecare.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă