17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDobânzile datornicilor în lei se vor îngrăşa cu peste 0,5%

Dobânzile datornicilor în lei se vor îngrăşa cu peste 0,5%

Faţă de începutul lunii, indicele Robor a urcat constant, iar debitorii vor primi în curând o scrisorică de la bănci anunţând că au de plătit în plus la rata lunara. În compensaţie, datornicii în euro au recuperat 3,5% din cursul de schimb euro/leu, ceea ce echivalează cu un câştig mai mare decât pierderea celor îndatoraţi în lei.

 

Dobânda la creditele în lei se calculează pornind de la indicele Robor, la care se adaugă marja practicată de bancă, de câteva procente. Robor la 3 luni a urcat de la începutul lunii de la 5,36% la 5,86%, iar Robor la 6 luni de la 5,59% la 6,19%. Este o primă de 0,5-0,6%, în funcţie de algoritmul practicat de banca unde aveţi împrumutul (cu Robor la 3 sau 6 luni). Pentru a-şi menaja resursele BNR a decis să contracareze creşterea euro faţă de leu pe frontul dobânzilor. Limitând finanţările în lei ale băncilor la 6 miliarde lei la licitatia din 6 august (faţă de cererea de 15 miliarde lei), 5 miliarde lei în 13 august (cererea a fost de 18 miliarde atunci) şi 4 miliarde ieri Banca Centrala a descurajat speculaţiile pe curs (cei care pariază împotriva leului plătesc diferenţa dintre dobânzile la lei şi cele valută), dar a determinat simultan şi o creştere a dobânzilor pe piaţa monetară.

De fapt, s-a decis între două rele: ori un curs mai mare pentru euro/leu, cu tot ce decurge de aici (inflaţie, falimente ale debitorilor), ori dobânzi mai mari pentru leu, cu tot ce decurge de aici (creşterea costurilor celor împrumutaţi în lei). Cum economia este euroizată iar datornicii în euro îi depaşesc pe cei în lei, a fost clar cine trebuia sacrificat. Rămâne de văzut pe unde va scoate cămaşa strategia oficială „imprumutaţi-vă în moneda în care aveţi veniturile” din moment ce debitorii în lei sunt sacrificaţi mai mereu. Bine măcar că au primit un argument în plus cei care economisesc în moneda naţională. Băncile vor avea mare nevoie de ei, având în vedere că li s-au subţiat şi liniile de finanţare de la băncile-mamă din exterior.  

Cât se va plăti în plus

La un credit de 50.000 lei, 0,5% în plus la dobândă echivalează cu un supliment de 20 de lei pe lună. La 10.000 lei datorie, majorarea dobânzilor înseamnă cam 4 lei în plus. Pare mult?

Să vedem cât ar cântari avantajele celor îndatorati în euro cu echivalentul sumelor aferente creditelor în lei de mai sus.

La un împrumut de 11.000 euro, pe 5 ani şi o rată lunară de 270 euro (printre cele mai mici din piaţă) scăderea cursului de schimb euro/leu cu 3,5%, de la 4,64 lei la 4,48 lei, aduce o rată lunară mai mică cu 9,4 euro, adică 42 lei câştig (avantaj la.. serviciu pentru debitorii în euro). La un credit de 2.200 euro pe 5 ani şi o rată lunară de 54 euro, câştigul lunar este de 1,9 euro, adica 8,4 lei (din nou avantaj pentru debitorii în lei).

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...
Ultima oră
Pe aceeași temă