23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDobanzile au inceput sa scada

Dobanzile au inceput sa scada

In luna aprilie, ratele medii ale dobanzilor la creditele pentru populatie au inregistrat scaderi, atat la finantarile in lei, cat si la cele in valuta. Potrivit unui studiu realizat de portalul financiar www.conso.ro, aceasta tendinta de scadere a fost influentata in special de extiderea ofertelor promotionale, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. Rezultatele studiului Conso privind evolutia dobanzilor au fost obtinute pe baza unui esantion format din peste 160 de produse de creditare, oferite de 27 de banci si societati de credit ipotecar.
Cele mai importante scaderi s-au consemnat la creditele de nevoi personale. Astfel, in cazul produselor cu dobanda variabila, rata medie a ofertelor la lei s-a situat, luna trecuta, la 12,86%, nivel in scadere cu 0,8 puncte procentuale fata de martie. In ceea ce priveste rata medie a creditelor cu dobanzi fixe la lei, aceasta a scazut cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 15,08% pe an.

La euro si dolari, dobanzi sub 11%

Dobanda medie la creditele oferite in euro a coborat la sub 10,51%, iar la dolari a scazut de la 11% la 10,7%.
De asemenea, s-au inregistrat scaderi de dobanzi si la creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara. Cea mai ampla miscare s-a consemnat in cazul dobanzilor la lei, a caror rata medie s-a diminuat de la 11,4% in martie la 10,95% in aprilie.
In cazul creditelor auto, bancile au operat reduceri de dobanzi, in principal la finantarile in lei. Astfel, rata medie a dobanzii la ofertele in lei s-a plasat la 11,3%. Creditele in valuta au prezentat dobanzi mai scazute, cu o medie de 9,6% la euro si de 10% la dolari.
Pe segmentul creditelor imobiliare/ipotecare, s-au observat reduceri de dobanzi, in special la imprumuturile in euro. Rata medie a dobanzii la aceste produse a fost, luna trecuta, de 8,3%, cu 0,3 puncte procentuale mai putin decat in martie. In schimb, rata medie a dobanzii la creditele ipotecare in lei a fost de 10,4%, iar la cele in dolari de 9,51%.

Raiffeisen Bank intra in ritmul pietei

Raiffeisen Bank a anuntat ieri ca a modificat conditiile la produsele de creditare cu garantie imobiliara. Astfel, la imprumuturile pentru achizitionarea, construirea de locuinte, case de vacanta sau achizitionarea de terenuri dobanda a scazut de 9,5% la 6,9% pe an la euro, iar la lei nivelul a ajuns de la 11,5% la 7,6% pe an. La acordarea acestor credite banca percepe un singur comision de administrare de 0,9%, anual, la sold. Totodata, banca a anuntat ca a facut modificari importante si in ceea ce priveste procedurile de acordare pentru aceste credite, prin simplificarea semnificativa a documentatiei necesare. Valoarea unei finantari cu garantie imobiliara se incadreaza intre un minim de 5.000 euro si un maxim de 200.000 de euro, echivalent in lei, iar perioada de derulare a contractului este de maxim 25 de ani. Creditul se acorda fara girant, pe baza tuturor veniturilor familiale.
Raiffeisen Bank a micsorat dobanda si la creditele in lei pentru nevoi personale nenominalizate, garantate cu ipoteca – Flexicredit Plus. Dobanda practicata in prezent este de 7,9% pe an atat la creditele in lei, cat si la cele in euro (DAE 8,47%). Pana la aceasta modificare, banca percepea o dobanda de 12,9% pe an pentru finantarile acordate in lei si una de 9,5% pe an pentru cele in euro. Suma maxima acordata nu este limitata decat de capacitatea de rambursare a solicitantului si de valoarea garantiei, iar perioada maxima este de 20 de ani.

Cele mai citite

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă