-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDobanda la creditele pentru fermieri: indicele „Hidrobor" + marja băncii

Dobanda la creditele pentru fermieri: indicele „Hidrobor” + marja băncii

BCR a lansat un pachet de finanţări pentru micii fermieri. Din păcate, regulile jocului arată că, în condiţiile unor marje mici de profit si riscuri mari în agricultură , băncile se vor acoperi oferind finantari la costuri mari.

Deşi oferta băncilor se diversifică – BCR a sesizat, de pildă, nu­mărul mic de uti­laje achiziţionate prin finan­ţări bancare şi problemele lipsei de irigaţii-cercul vicios privind costul finanţărilor e greu de spart. Cum marjele de profit în agricultură sunt relativ reduse iar vremea capricioasă, băncile îşi acoperă riscul suplimentar cu o marjă mai generoasă adăugată indicilor de referinţă. „În condiţii de sumă, scadenţă şi monedă identică, un credit pentru o investiţie în agricultură ar fi cu aproximativ 2% mai scump decât unul pentru o investiţie în industrie de pildă” subliniază Sorin Mititelu, directorul activităţilor de retail din BCR. Cu alte cuvinte, împrumuturile pentru fermieri se calculează cu indicele…Hidrobor (Robor/Euribor+2%) ce ia in calcul riscurile induse de deficitul/surplusul de precipitatii.  Oferta BCR include creditul APIA (oferă posibilitatea de amânare a rambursării creditului şi dobânzilor până la încasarea subvenţiei SAPS acordate de APIA, fără garanţii reale pentru sume mai mici de 150.000 lei), creditul pentru capital de lucru pentru finanţarea nevoilor curente în perioada de toamnă (suma poate fi de maximum 6 ori cifra de afaceri medie lunară, maximum 1 milion lei) şi creditul de investiţii pentru achiziţii/modernizări de utilaje ori achiziţii şi modernizări de terenuri (valoarea creditată reprezintă 85% din valoarea investiţiei, doar 70% în cazul start-up-urilor).

Oferta este completată de un pachet BCR Leasing, care taie promoţional 2,6% din dobânzile standard pentru împrumuturile de tehnologizare şi retehnologizare, până la 5,9% (variabilă în funcţie de Euribor la 3 luni). Avansul este în acest caz de 15%, finanţările în leasing având avantajul ocolirii TVA achitată dintr-o dată (plata sa este inclusă în ratele lunare) şi lipsa unor garanţii suplimentare impuse de bancă. În acest moment, finanţările în leasing reprezintă cam 7% din totalul finanţărilor de echipamente agricole. „În România sunt 3,2 tractoare la 100 gospodării, în timp ce Ungaria are 11,9 iar Polonia 43,9″ spune Bodan Speteanu, preşedintele BCR Leasing. Ar fi deci cazul ca statul să ia în calcul demararea unui program „Primul Tractor”, eventual redirecţionând sumele aferente „Primei Case” (oricum programul n-a ajutat economia prin construcţia de case noi ci a contribuit doar la rularea apartamentelor vechi, la preţuri din ce în ce mai mici)?

Câteva selecţiuni din studiul BCR. România se află pe locul cinci în UE27 după suprafaţa arabilă iar cu o productivitate similară mediei UE România ar putea să-şi tripleze exportul şi să hrănească 4 ţări de mărime similară. Numărul exploa­taţiilor agricole este de 8 ori mai mare decât în Franţa, în timp ce suprafaţa exploatată este de 18 ori mai mică. 53% din terenul arabil din România este lucrat în proprietăţi mai mici de 10 ha.  

800 milioane euro – atât poate pierde Ro­mânia în acest an din cauza secetei şi a recol­tei slabe,  potrivit estimărilor analiştilor BCR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă