In 2006, din bugetul asigurarilor sociale de stat se va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament balnear si contributia beneficiarilor de astfel de bilete pentru un numar de pana la 380.000 de locuri. Circa 40.000 de bilete se vor acorda, in cursul acestui an, gratuit pensionarilor IOVR, veteranilor si vaduvelor de razboi, fostilor detinuti politici, conform Legilor 118/1990, 189/2000, precum si persoanelor cu handicap. Numarul biletelor de tratament pentru pensionari, dar si pentru salariati, care contribuie lunar la asigurarile sociale, este mult prea mic comparativ cu solicitarile. Casele de pensii care le gestioneaza sunt asaltate, mai ales vara, de sute de mii de solicitanti.
In cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament aceluiasi beneficiar. Repartizarea acestora se face in ordinea depunerii cererilor si in limita locurilor repartizate fiecarui judet si municipiului Bucuresti de catre Casa Nationala de Pensii-CNPAS.
Lista aprobata de conducerea caselor de pensii teritoriale se face publica incepand cu data de 25 a fiecarei luni pentru luna urmatoare, urmand efectiv eliberarea biletelor.
Actele necesare pentru asigurati: cerere tip, recomandare pentru tratament medical, eliberata de medicul de familie sau specialist; adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat si salariul brut lunar; carte de identitate – copie si original. Pentru pensionari: cerere tip, cupon pensie pentru luna anterioara plecarii in statiune; recomandare medicala pentru tratament, copie dupa legitimatia de veteran sau copie dupa decizia prin care sunt stabilite drepturile in baza LD 118/1990 sau Legii 189/2000; buletin sau carte de identitate.
In statiune se va prezenta obligatoriu copie dupa recomandarea medicala.Pensionarii platesc in general 55% din cuantumul total cuvenit al drepturilor de pensie pentru biletele din extrasezon – respectiv 16 septembrie-14 iunie – si 65% din cuantum in perioada 15 iunie-15 septembrie. Cei cu pensii mai mari decat nivelul salariului minim pe economie platesc pentru biletul de tratament un cuantum echivalent cu 70% din cuantumul total net al drepturilor de pensii publice.
In cazul salariatilor care au salariul brut lunar mai mic sau egal cu ultimul salariu mediu brut pe economie, cunoscut la data solicitarii biletului, cuantumul contributiei este de 50% din pretul integral al biletului de tratament balnear. Daca salariul brut lunar este mai mare, se achita pretul integral al biletului. Sotul sau sotia fara venit propriu vor plati pentru bilet, in functie de salariul solicitantului, jumatate din contributia titularului sau pretul integral al biletului.