La cinci ani dupa aparitia primei banci de locuinte in Romania, produsele de economisire-creditare raman putin cunoscute, chiar daca statul vine cu o subventie semnificativa, de pana la 250 de euro anual pentru fiecare client. Doar unu din o suta de romani a apelat la un astfel de produs, fata de unu din doi austrieci si unu din trei nemti.
260.000 de romani au apelat pana in prezent la produsele de economisire-creditare furnizate de cele doua banci de profil prezente pe piata romaneasca, respectiv Raiffeisen – HVB Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte. Potentialul pietei este mare. In Austria ponderea doritorilor este de 65%, in Cehia – de 54%, iar in Germania – de 37%. Daca la noi subventia poate atinge 250 de euro, in Germania este limitata la 45 de euro, iar in Austria – la doar 42 de euro. Pentru a putea accesa un credit, doritorii trebuie sa deschida un cont de economii la banca respectiva, in care vor depune timp de cinci ani aproximativ egalul sumei pe care o vor lua cu imprumut. "Produsele de economisire-creditare sunt produse complementare creditelor clasice ipotecare. Sunt credite pentru modernizarea/renovarea locuintei", explica Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
"Aceste produse se adreseaza cu prioritate acelor persoane care nu pot indeplini conditiile conventionale de creditare, deci populatiei cu venituri medii si sub medie. Stimularea economisirii si creditarii pentru sectorul locativ trebuie sa fie o parte integranta a politicii promovate de Guvern", spune Ioan Bejan, de la Institute for Real Estate, Construction and Housing din Austria. "Locuinta Plus" de la BCR presupune o perioada de economisire de 5 ani si o suma minima ce trebuie economisita de 40% din necesar. Banca bonifica la 2% depozitele, iar pentru creditele acordate (perioada maxima fiind de 5 ani) dobanda este fixa, stabilita la 5% la lei. Raiffeisen impune o perioada minima de economisire de 18 luni inainte de acordarea creditului in care trebuie depusa cel putin jumatate din suma solicitata. Depozitul este retribuit cu o dobanda de 3%, iar dobanda creditului acordat este fixa, de 6% la lei. Perioada de creditare variaza intre 8 si 15 ani.
Bancile spun ca afacerile le merg bine. "In cursul anului 2009 au fost incheiate peste 80.000 de contracte noi de economisire-creditare, iar de la inceputul activitatii, din iulie 2008, valoarea cumulata a intregului portofoliu depaseste 130.000 de contracte", spune Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Locuinte. Potrivit lui Andrei Stamatian, presedintele Raiffeisen Locuinte, banca are "peste 130.000 contracte de economisire-creditare, inclusiv cele rezultate in urma fuzionarii cu HVB Banca pentru Locuinte".