8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024

Diversificati riscul!

O solutie ar fi reorientarea unei parti din investitie –  pentru 6-12 luni – catre fonduri mai conservatoare, cum sunt cele care investesc in obligatiuni.
De la inceputul anului 11 din cele 41 de fonduri mutuale deschise au reusit sa aiba randamente pozitive; majoritatea sunt din categoria celor cu venituri fixe.

"Mai bine mai putin
decat zero sau chiar minus." Acest tip de strategie poate fi un colac de salvare, pentru investitorii in fonduri mutuale, cand bursa traverseaza o perioada mai lunga de scaderi persistente.
Nu e nici o indoiala ca 2008, cel putin in prima jumatate daca nu chiar tot anul, va fi dificil pentru plasamentele pe piata de capital. Daca sunteti investitor relativ recent – mai putin de un an – si ati ales fonduri profilate pe actiuni sau chiar diversificate, constatati deja ca portofoliul e in suferinta. Indicele fondurilor mutuale (IFM) consemneaza deja o scadere de peste unsprezece procente de la inceputul acestui an si un -4,9% in ultimele 12 luni. Corectiile sunt mai usor de suportat de catre cei care au investit cu trei, patru ani in urma pentru ca pot fi – cel putin pana acum – compensate de randamentele din anii anteriori.
Ce fac insa ceilalti, care au plasat banii incepand din toamna anului trecut de pilda? Ar fi bine sa fi tinut cont de o zicere de capatai a investitorului pe pietele de capital: "Nu puneti toate ouale intr-un singur cos!" Cu alte cuvinte, poate v-ati gandit sa nu investiti toate economiile intr-un singur tip de fonduri – doar cele profilate pe actiuni, de exemplu.
O solutie ar fi reorientarea unei parti din investitie –  pentru 6-12 luni – catre fonduri mai conservatoare, cum sunt cele cu venit fix (obligatiuni) ori chiar catre depozite bancare cu dobanzi mai atractive. Partea dificila a deciziei este sa acceptati sau, cum spun cei de pe piata de capital, sa marcati pierderea de pana acum (corectiile plus comisioanele de retragere). O alta varianta – fata de care, personal, am rezerve in aceasta perioada – ar fi tactica imbunatatirii mediei: suplimentati sumele investite cumparand unitati de fond tocmai cand pretul atinge minime. Cand trendul se intoarce, randamentul e imbunatatit tocmai pentru ca media pretului este mai buna. Pentru asta insa e foarte probabil sa asteptati ceva mai mult timp, doi sau chiar trei ani, iar riscul e ca pierderea portofoliului sa se accentueze daca trendul nu isi reia cresterea.
De la inceputul anului 11 din cele 41 de fonduri mutuale deschise au reusit sa consemneze randamente pozitive si majoritatea sunt din categoria celor cu venituri fixe.
Fondul cu cea mai buna evolutie in aceasta perioada dificila este Europa Obligatiuni, administrat de Pioneer Asset Management, al carui randament, in lei, in 2008 se apropie de 5%. In cazul celorlalte (din categoriile obligatiuni si monetare) randamentele oscileaza in jurul a 0,5-1,5% cu doua exceptii: Fortuna Gold si BCR Clasic ale caror randamente calculate pe 8 februarie erau negative, dar fara sa coboare sub -1%.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă