16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDisputa in jurul "finantarii" Fondului Proprietatea prin Loterie si Imprimerie

Disputa in jurul „finantarii” Fondului Proprietatea prin Loterie si Imprimerie

Ordonanta de urgenta privind privatizarea Loteriei si Imprimeriei ar putea fi adoptata de Senat tacit, in varianta initiatorului, care atribuie 20 la suta din valoarea activelor in portofoliul Fondului Pro-prietatea, 5 la suta se listeaza pe bursa si 7 la suta ar urma sa se distribuie salariatilor si consiliilor de administratie.

O asemenea eventualitate „incurca” socotelile acelora care nu au vazut cu ochi buni „finantarea” Fondului Proprietatea prin Loterie si Imprimerie si care amendasera in acest sens ordonanta la Senat: joia trecuta, in timpul plenului, Comisia pentru privatizare a avut o intalnire ad-hoc in care si-a intocmit propriul raport, suplimentar, solicitand ca Loteria si Imprimeria sa contribuie la Fondul Proprietatea cu 20 la suta din profit, nu din active, asa cum prevede ordonanta.

Intalniri discrete

Comisia pentru buget-finante a Senatului, sesizata si ea sa-si spuna punctul de vedere impreuna cu senatorii din Comisia pentru privatizare, a fost lasata ieri in afara traseului legislativ fixat de plen, din cauza neprezentarii la dezbateri a colegilor din Comisia pentru privatizare, pentru a intocmi impreuna un raport comun la ordonanta privind privatizarea Loteriei si a Imprimeriei. Comisia pentru privatizare nu mai era interesata, de vreme ce si-a „fentat” co-raportorul, intocmindu-si propriul raport intr-o sedinta ad-hoc, convocata foarte discret, joia trecuta, cand toata lumea era la plen. Cu acea ocazie, senatorii au operat modificarile in sensul dorit de ei. Oricum nu este relevant, pentru ca procedural, acel raport, de fapt, nu exista. Ordonanta va trece in cel mai nefericit caz prin ordonanta tacita, daca Biroul Permanent al Senatului nu va dispune altfel pana luni, 27 martie.
In altfel de conditii, timpul ramas la dispozitie este departe a mai permite celor doua comisii – Comisia pentru buget si Comisia pentru privatizare – sa se mai intalneasca si sa intocmeasca un raport comun, pentru ca ar excede termenul-limita de 27 martie, a carui depasire echivaleaza cu adoptarea tacita.

Varujan: 7 la suta nu vor merge la salariati

Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget a explicat ca, in forma in care Coalitia isi doreste ca ordonanta sa fie adoptata de Parlament, in nici un caz salariatii Loteriei si Imprimeriei nu vor primi actiuni, asa cum prevede textul initial primit de la Guvern. Aceasta deoarece, spune Vosganian, „noi, de comun acord, in Senat, am convenit sa eliminam aceasta prevedere privind atribuirea a 7 la suta din actiunile Loteriei salariatilor si membrilor Consiliului de Administratie, prevederea din ordonanta urmand a fi „oricum va fi eliminata si la Camera”, sustine senatorul Varujan Vosganian. „Chiar daca este ordonanta, Guvernul s-a sfiit sa o aplice pana cand nu exista acordul Parlamentului… Cum e limpede ca acordul Parlamentului nu va fi dat pentru cei 7 la suta, ei nici nu vor fi distribuiti. Pentru ceilalti 20 la suta plus 5 la suta, exista deja un acord de principiu al Parlamentului, la Legea 247 de asumarea raspunderii”.

Miza

Varujan Vosganian a dat exemplu BCR-ului, care in 2005 a avut profit de 200 milioane de euro. Valoarea activelor a fost de 6 miliarde de euro. 20 la suta din valoarea activelor inseamna 1,2 miliarde de euro, 20 la suta din profit inseamna 40 de milioane de euro.
Asadar, daca mergem pe ideea de a da din profit, si nu pe valoarea activelor, luam din substanta Fondului Proprietatea si luam mult, pentru ca Loteria si Imprimeria sunt doua piese de rezistenta in repertoriul Fondului Proprietatea. Si asta este miza. Adica exista colegi in Parlament care n-au vazut cu ochi buni infiintarea Fondului Proprietatea. Cred ca mai ales datorita incarcaturii lui morale si a faptului ca despagubeste de crimele regimului comunist, drept pentru care incearca prin orice posibilitate sa obstructioneze consolidarea acestui fond si credibilitatea lui. Aceasta este discutia de natura politica in care apar tot felul de ingrediente, cum ar fi ca sa nu instrainam Loteria. Nimeni nu o instraineaza. Pe aceasta disputa, proiectul de lege e gata sa intre in aprobare tacita.

Loterie, nu Coterie

Vosganian a precizat ca in disputa sunt trei puncte de vedere in legatura cu Loteria: unul care spune lasati Loteria in pace, ca peste tot in lume Loteria e de stat! Al doilea, care spune: bine, luati, dar luati din profit, nu din active, pentru ca Loteria trebuie sa ramana suta la suta a statului. Si al treilea, care spune: luati din active, nu din profit. Or, sustine Vosganian, cat timp Loteria a fost suta la suta a statului, nu a folosit la nimic, „pentru ca acum cand discutam dam exemplul Loteriei ca management defectuos. Motiv pentru care a si fost schimbat seful ei. Deci acesta nu este un argument”. „Faptul ca 20 la suta ar fi la Fondul Proprietatea si 5 la suta la Bursa ar permite ca unul dintre membrii Consiliului de Administratie sa reprezinte interesele private, ceea ce ar evita ca pe viitor sa facem din Loterie o Coterie”, a comentat Vosganian, care a adaugat: „Nu vad ce impediment ar fi, mai ales ca din punct de vedere al controlului managerial el apartine integral statului, care ar ramane cu 75 la suta. Deci nu se pune nici o clipa problema instrainarii managementului si deciziilor”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă