8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDisponibilizarea, explicata pe etape

Disponibilizarea, explicata pe etape

Preavizul de 20 de zile lucratoare si plata concediului de odihna neefectuat sunt cateva dintre drepturile concediatilor.

In aceasta perioada dificila, multi angajati se intalnesc cu gustul amar al concedierii. Astazi puteti fi dat afara pentru ca firma si-a restrans activitatea sau pentru ca postul pe care il ocupati s-a desfiintat, pur si simplu. Insa disponibilizarea nu trebuie sa va sperie, mai ales daca a fost facuta din motive care nu tin de felul in care va desfasurati activitatea (asta inseamna ca nu exista vreun motiv disciplinar ori de necorespundere profesionala, inaptitudine fizica sau psihica).
Cauze care nu tin de dumneavoastra sunt, de pilda, reducerea unei (sau a anumitor) activitati desfasurate de catre societate, restructurarea interna in scopul eficientizarii si al reducerii costurilor.

Foarte important este insa sa va cunoasteti drepturile. "In primul rand, anterior disponibilizarii, salariatul are dreptul de a i se oferi un loc de munca vacant in cadrul companiei, compatibil cu pregatirea sa profesionala. In cazul in care un astfel de post nu exista, angajatul are dreptul sa fie cuprins intr-o forma de recalificare profesionala, in vederea ocuparii unui post in aceeasi societate, daca acest lucru este posibil", spune Camelia Slivneanu, HR supply chain & industrial relations manager la Coca-Cola HBC, membru in bordul HR Club.
Specialistii in resurse umane mai spun ca viitorul concediat trebuie sa beneficieze de un preaviz de 20 de zile lucratoare inainte de disponibilizare.
"In aceasta perioada, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi", spune avocatul Ioana Tudor, de la firma Constantinovici, McCann&Asociatii.

Un alt pas spre concediere trebuie sa fie cel al platii zilelor de concediu de odihna neefectuate. "La momentul incetarii contractului de munca, salariatul disponibilizat beneficiaza, in afara de achitarea integrala a drepturilor cuvenite la zi, si de o compensatie financiara, care nu poate fi mai mica de un salariu lunar", explica avocatul Marius Eftimie, de la Societatea Civila Profesionala de Avocati "Magda Volonciu si Asociatii".
Outplacementul (o firma de specialitate va ajuta sa cautati un job potrivit), consultanta si consilierea pot fi alte drepturi de care beneficiati, daca acest lucru este scris in contractul dumneavoastra de munca.

Intre 1 si 20 de salarii compensatorii
Legea nu garanteaza un cuantum minim al platilor compensatorii. Acest aspect este materializat in prevederile contractului colectiv de munca. In prezent, cuantumul minim al platilor compensatorii este de un salariu lunar. "In ce priveste pachetele compensatorii garantate prin contractele colective de munca, practica societatilor din Romania este foarte diversa, pornindu-se de la minimul prevazut de contractul national de un salariu lunar si putand ajunge pana la circa 20 de salarii lunare, plus alte beneficii", explica avocatul Marius Eftimie.
Acest lucru, mai spune specialistul, depinde extrem de mult de puterea de negociere a sindicatelor din societate, precum si de "pozitia adoptata de catre managementul companiei, care, previzionand posibile disponibilizari masive, va avea tot interesul sa negocieze plati compensatorii cat mai reduse posibil".
Este de observat tendinta companiilor de a asigura disponibilizatilor si alte forme de sprijin social, cum ar fi oferirea de suport pentru recalificare profesionala.

1 Oferirea unui alt post in companie.
2 Parcurgerea perioadei de preaviz, de 20 de zile lucratoare.
3 Plata zilelor de concediu neefectuate.
4 Plata salariilor compensatorii (cel putin unul).
5 Beneficierea de consultanta si outplacement.
6 Inceperea cautarii active a unui nou job.

Concediere individuala
In aceasta situatie, criteriile dupa care se face, de regula, disponibilizarea, sunt cele precum restrangerea activitatii unui departament sau scoaterea postului din organigrama. De asemenea, aici pot interveni si felul in care va faceti treaba la serviciu, rezultatele pe care le aveti si atitudinea pe care o abordati in relatia cu colegii si superiorii.

Concediere colectiva
Criteriile pe baza carora se fac disponibilizarile in cazul unor concedieri colective sunt, de regula, unele sociale. Daca doi soti  lucreaza in aceeasi unitate, va fi concediat cel cu venit mai mic. Sunt protejate de lege persoanele care au copii in intretinere, barbatii vaduvi sau divortati, care au in ingrijire copii ori sunt intretinatori de familie.

Cele mai citite

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă