13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDisensiuni în cadrul zonei euro asupra apelării la FMI pentru întărirea FESF

Disensiuni în cadrul zonei euro asupra apelării la FMI pentru întărirea FESF

Statele din zona euro păreau divizate luni asupra mijloacelor de întărire a capacităţii de acţiune a Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF) prin recurgerea la moneda emisă de FMI, Drepturile Speciale de Tragere (DST), şi deţinută de băncile centrale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Disensiunile au fost exprimate cu ocaziunea reuniunii de la luni de la Bruxelles a miniştrilor de finanţe din zona euro.

Luxemburg şi Austria s-au arătat dispuse să discute această opţiune – avansată în cadrul G20 în special de preşedintele francez Nicolas Sarkozy -, în timp ce Germania se opune.

„Miza este ca FMI să aducă o contribuţie mai mare” la salvarea zonei euro, a afirmat ministrul austriac de finanţe Maria Fekter la Bruxelles. Totuşi, modalităţile de creştere a contribuţiei FMI urmează să fie definite.

„Germania discută despre acest lucru cu un ochi la situaţia băncilor centrale şi, de asemenea, la BCE. Vrem să urmăm o politică de monedă forte şi să nu o slăbim, ne raliem Germaniei asupra acestui punct”, a declarat ministrul austriac.

Pentru moment, ”numai când vom cunoaşte detaliile tehnice vom fi în măsură să luăm o decizie politică pe acest subiect”, a mai spus ea.

În acelaşi timp, omologul său luxemburghez Luc Frieden nu a exclus această posibilitate, spunând că ”este una dintre opţiunile studiate”.

Conform ediţiei de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung, mai mulţi lideri, printre care şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american Barack Obama, vor ca băncile centrale să aducă echivalentul a 50-60 de miliarde de euro pe care le deţin în DTS la Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) pentru ca fondul de salvare a zonei euro să le poată folosi ca garanţii şi pentru a-şi spori forţa de intervenţie.

Totuşi, recurgerea la DTS a fost respinsă de Berlin din cauza opoziţiei preşedintelui Băncii Centrale (Bundesbank), Jens Weidmannn, care ar fi constrâns-o pe Angela Merkel să renunţă la această idee, a scris presa germană în la sfârşitul săptămânii trecute.

Cele mai citite

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă