» Vanzarile din magazine au scazut la jumatate, estimeaza patronatele.
» Taranii sustin ca anul trecut vindeau mai multi porci.
Scandalul carnii de porc contaminate cu dioxina, care a speriat consumatorii chiar in ajunul sarbatorilor, a taiat la jumatate vanzarile magazinelor si nu a reusit sa invioreze afacerile taranilor. Reprezentantii patronatelor din industria alimentara estimeaza ca scandalul dioxinei a redus cu 50% vanzarea de carne de porc din magazinele romanesti. Taranii insa nu considera ca au un mare castig din reorientarea consumatorilor catre marfa lor. Crescatorii mici de la sate sunt dezamagiti de numarul sub asteptari al oamenilor care vin sa cumpere carne de porc in targuri sau direct la poarta lor. In ciuda impresiei generale ca taranii vor asigura porcul pentru masa de Craciun, lumea nu se mai inghesuie sa cumpere carne de la drumul mare ca in anii trecuti, ca dovada fiind numarul mult mai mic de masini cu numar de Bucuresti parcate pe marginea soselei. "Nu mai e targul de porci cum era anul trecut sau mai demult! Inainte nu aveau loc sa parcheze masinile, iar curtile oamenilor erau pline de doritori. Acum vin putini, iar cei care vin vor se se tocmeasca, sa negocieze, nu le place aia, nu le place ailalata", ne poveseste dezamagit nea Ilie din comuna Calugareni, localitate vestita pentru negotul cu porci.
La cateva case distanta, Sandu Madroi ne spune ca lumea inca mai cumpara carne de la populatie, "dar nu ca anul trecut". Furajele s-au scumpit mult fata de anul trecut, un kilogram de hrana fiind 1,20 lei, iar nici lumea nu mai are bani", povesteste Sandu, in timp ce ii arunca lui Tarzan niste grau. "asta-i Tarzan, are cam 180 de kilograme si costa 18 milioane", vorbeste Sandu despre porcul care acum un an ar fi costat cu 50% mai putin, la un pret de 5 lei pe kilogram.
Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), sustine ca vanzarile magazinelor au scazut cu 50% si explica reticenta consumatorilor fata de carnea vanduta de tarani prin faptul ca aceasta nu este verificata de veterinari si prin aceea ca fermierii vand porcul mai scump decat magazinele.
Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), ne-a declarat ca micii crescatori de porcine vand kilogramul de animal viu cu 10 lei, cu 4 lei peste pretul de producator. "Porcii de la populatie au 35-40% carne macra, carne buna pentru consum, pe cand porcii de la producatorii autorizati au 60-62%. Cei care cumpara de la ei platesc mai mult si primesc mai putin. Mai mult, un kilogram de carne de porc carcasa, gata pregatita, costa intre 8,60 si 9 lei", a completat Caruz.
Taranii sunt constienti de faptul ca vand carnea fara taxe, de aceea crescatorii din Calugareni au fost destul de reticenti in discutii in fata porcului gata transat. Desi anunturile care spun "Vand porci" sau "Aici porci" sunt omniprezente in localitate, cei mai multi comercianti la drumul mare nu ezista sa intoarca spatele sau chiar sa devina foarte nervosi atunci cand simt ca sunt intrebati mai mult decat trebuie despre negotul pe care il practica.
Totusi, marii crescatori de porci considera ca valva creata de carnea importata din Irlanda nu numai ca a trecut pe langa ei, dar a sporit si increderea populatiei in carnea de porc romaneasca. "Nu ne-a afectat deloc scandalul cu dioxina, ba, mai mult, a indemnat populatia sa cumpere carne de porc produsa in Romania", ne-a spus Caruz.
Consum
» Romanul consuma o jumatate de porc pe an
Necesarul Romaniei este de 11 milioane de porci, din care circa 60% este productie proprie (5 milioane in gospodariile populatiei si 1,2 milioane in unitati mari), restul de peste 40% fiind asigurat de importuri. "Cele peste 40% pe care le aducem din afara vin din Uniunea Europeana, tarile cu cea mai mare pondere fiind Germania, Austria sau Polonia", a declarat Caruz. Presedintele PRCP a mai spus ca vanzarile sunt cele mai mari acum, "iar dupa perioada sarbatorior de iarna preturile vor stagna sau vor scadea foarte putin".