0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDespagubirile in urma falimentelor bancare, peste 500 milioane RON

Despagubirile in urma falimentelor bancare, peste 500 milioane RON

Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FDGB) a achitat pana in prezent mai mult de 512 milioane lei (5.120 miliarde lei vechi), suma ce reprezinta despagubiri platite deponentilor a sase banci falimentare – Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna -, a declarat presedintele institutiei, Alexandru Matei.
Potrivit acestuia, sumele achitate pana in prezent reprezinta 98,8% din totalul platilor datorate, dar din punct de vedere al deponentilor, doar 41% dintre acestia au fost despagubiti. Matei a explicat ca 95% dintre cei care nu si-au ridicat despagubirile au de incasat sub 100.000 lei vechi.
Fondul de Garantare este constituit prin contributiile tuturor bancilor comerciale si are ca scop despagubirea persoanelor cu depozite la institutii de credit care au intrat in faliment. In 2005, incasarile la FGDB au totalizat 156 milioane de euro, a precizat Matei. Limita maxima a despagubirilor achitate de Fond unui deponent reprezinta, de la 1 ianuarie 2006, echivalentul in lei a 15.000 euro. Oficialul FGDB a subliniat ca institutia are un grad de acoperire a expunerii, adica ceea ce ar trebui sa plateasca ca despagubiri, de 1,22%. Acest grad ar trebui sa ajunga undeva la 2,20%, nivel care reprezinta media europeana.
FGDB va trebui sa isi extinda rolul in sistemul bancar si sa se comporte ca un organism independent care sa indice evolutiile pe piata economisirii, a declarat guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
„Cred ca Fondul trebuie sa fie mult mai vizibil. Ar putea sa publice analize despre cum evolueaza economisirea sau daca dobanzile dintr-o anumita perioada sunt real pozitive sau negative”, a afirmat guvernatorul. Isarescu a explicat ca este nevoie de un organism relativ independent, care sa se pronunte asupra anumitor evolutii din piata. In opinia sa, banca centrala este, probabil, tentata in analizele sale sa incline balanta, astfel incat sa justifice masurile adoptate.
Guvernatorul a adaugat ca tot FGDB ar putea sa isi asume rolul de a realiza teste privind situatiile pietei bancare in functie de anumite evenimente. Isarescu si-a motivat propunerile avand in vedere ca in prezent Fondul de Garantare nu mai are de efectuat decat plati reziduale pentru a despagubi deponentii la bancile care au falimentat. Oficialul BNR a punctat ca sistemul bancar a trecut intr-o noua faza, „de fineturi”, care va caracteriza urmatorii zece ani si va cuprinde inclusiv integrarea Romaniei in uniunea economica si monetara, prin adoptarea monedei unice euro.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă