Singurele culturi pentru care fermierii pot primi despagubiri sunt cele de grau, orz, orzoaica si rapita, dupa cum urmeaza: 750 lei la ha pentru cultura de grau, 700 de lei la ha pentru orz, orzoaica si 600 de lei la ha pentru rapita, potrivit ministrului Agriculturii Decebal Traian Remes. Nu si livezile, de exemplu. Valoarea despagubirii ar putea fi si mai mica daca fermierii nu au documentele fiscale pentru a dovedi cheltuielile pe care le-au facut cu igienizarea si intretinerea culturii pana la data declararii momentului de calamitate. "Nu cred ca, in medie, se va depasi, dupa informatiile pe care le am, 400 de lei, 400 si ceva de lei pe ha, pentru ca nu au suficiente acte prin care sa poata dovedi cheltuielile. Cateodata, chiar au procurat anumite materiale si au facut lucrari, dar fara acte", explica Remes. Potrivit ministrului, "in momentul de fata, datele privind suprafetele si culturile declarate calamitate, pentru fiecare judet in parte, sunt corecte. Urmeaza sa se intocmeasca dosarele cu actele care dovedesc cheltuielile si, in functie de asta, se va da drumul la avizare, aprobare si plata". Legislatia in vigoare fixeaza un prag maxim privind despagubirea chletuielilor efectuate care se iau in calcul si care trebuie dovedite, prag care este de 70 la suta din cheltuielile efectuate, din care se scad subventiile deja acordate anterior. La cheltuieli nu se iau in calcul arenda si concesiunea, acestea nefiind prevazute in normele de aplicare a legii. Pragul despagubirilor a fost stabilit de reprezentanti din domeniul cercetarii si academic, prin media cheltuielilor pe tara, precizeaza ministrul Remes. "Statul si-a luat un risc, acela de a acoperi partial o pierdere, nu integral, si nu poate da o lege care sa aiba 42 de variante cate judete avem si, in fiecare judet, sa aiba «n» variante, cate ferme avem".